Rezsicsökkentés: nem jött be
Az energiaszolgáltatóktól származó adatok alapján kijelenthető: a rezsicsökkentés nem segített a leginkább rászorulókon, újra emelkedik a késedelmesen fizetők száma. Ezzel szemben beruházások maradnak el, elbocsátanak az érintett, veszteséges cégek.
Rezsicsökkentés: nem jött be

A rezsicsökkentés a Fidesz csodafegyvere, amellyel választást tervez nyerni. Olyannyira, hogy a tavalyi, két kör után a hét végén bejelentik a harmadik menetet is. Bár sem a mérték, sem az időpont nem ismert, Orbán Viktor miniszterelnök már jelezte: ezúttal is a távhő, a gáz és a villany árát viszik lejjebb. Könnyen leképzelhető: a mostani bejelentés már csak a voksolás után válna valóra, vagyis a kormánypárt egyik választási csalija lenne - miközben azzal riogatnák a polgárokat, hogy az ellenzék eltörölné a kezdeményezést. 

 

Eközben a szolgáltatóktól származó adatok szerint a családoknál hagyott plusz pénz nem oldotta meg a leginkább rászorultak, a legszegényebbek problémáit. (Miközben az egykulcsos adó hatásaihoz hasonlóan a differenciálatlan rezsicsökkentést is azért támadják sokan, mert leginkább a felső tízezernek kedvez, a kormány szerint ez így van rendjén.) Az energiacégektől származó adatok azt mutatják, hogy a rezsicsökkentéssel párhuzamosan ugyan mérséklődött a kintlévőségük, de a 60 napon túl tartozók aránya messze nem esett vissza annyival, mint a könnyebb helyzetben lévőké. Az egyik, francia tulajdonban lévő vállalat kimutatása szerint a tavalyi negyedik negyedévben közel 450 ezren tartoztak valamennyivel a cégnek, alig kevesebben, mint a rezsicsökkentés előtt.Szintén az előbb már említett cég kimutatása: a 2013. január elsején hatályba lépett rezsicsökkentés hatására - egy csapásra - jelentős mértékben csökkent a 60 napon túli késedelembe esett fogyasztók száma, és az általuk felhalmozott adósság állománya, ám a tavalyi év végére kirajzolódó trend jelentős emelkedést mutat a felhalmozott adósságállomány tekintetében. Vagyis azoknak vélhetően semmilyen segítséget nem jelentett a rezsicsökkentés, akik leginkább rászorultak volna.

 

A teljes cikk a Stop.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.