Recessziót hozott Matolcsy tündérmeséje
Rosszul taktikázott a kormány az IMF-tárgyalásokon, amikor saját igazáról a magyar gazdaság teljesítményével akarta meggyőzni a hitelezőket. A második negyedéves GDP-adat szerint a magyar gazdaság recesszióba került, már két negyedéve visszaesik.
Recessziót hozott Matolcsy tündérmeséje

Hivatalosan is recesszióba került a magyar gazdaság, mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az első negyedév után a másodikban is visszaesett a kibocsátás. Az elsőről a második negyedévre 0,2 százalékos volt a visszaesés, míg az egy évvel ezelőtti állapotához képest 1,2 százalékkal volt kisebb a magyar teljesítmény. Az első három hónap visszaesési üteme 0,7 százalék volt.

 

Júniusban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy a válságnak vége. Szerinte ez az év még "egy kicsit rizikós", de jövőre nagy növekedést vár. A miniszter a magyar gazdaságpolitikát úgy jellemezte, hogy "a magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz".

 

Az NGM-et nem lepte meg az adat, ezt állították a közleményükben. A tárca szerint a kormány az előző évinél jelentősen rosszabb tendenciákkal számolt az idei évben. A magyarázat szerint az ipar lendületvesztése és a mezőgazdaság előző évitől elmaradó teljesítménye járult hozzá a visszaeséshez. Az NGM közleményének címe az volt, hogy Európa gazdasági növekedésének megfelelő a magyar GDP-adat. A német és a francia gazdaság azonban nem esett vissza a második negyedévben, míg a magyar igen. 

 

A teljes cikket az origo.hu-n olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.