Recesszióba taszították az országot
Recesszióba süllyedt Magyarország, beértek az Orbán-Matolcsy tandem "unortodox" gazdaságpolitikájának gyümölcsei. A gazdaság fél éve zsugorodik, az infláció 5,8 százalék. A minisztérium a nemzetközi helyzetre mutogat és semmi jele, hogy van orvossága a nehéz helyzetre, amibe saját magát lavírozta a nemzeti együttműködés kormánya.
Recesszióba taszították az országot

A magyar gazdaság recesszióba csúszott. Idén két egymást követő negyedévben nem növekedett. Az elsőben 0,7 százalékkal, a másik negyedévben pedig 1,2 százalékkal lett kisebb a teljesítménye. Közben az infláció júliusban is magas maradt, 5,8 százalékot ért el, ami azt jelenti, semmi realitása nincs a jegybanki alapkamat csökkentésének, amire a gazdaság élénkítése érdekében lenne szükség és a pénzromlás erodálja a lakosság jövedelmeit. A rendkívül szomorú eredményre a az illetékes minisztérium az ország határain kívül keresi a magyarázatot, de mivel ott sem lehet semmi jóra számítani idén, ez azt jelenti Matolcsy György nincs tisztába azzal, mi vezetett idáig, még kevésbé azzal, mit tehetne azért, hogy ne így folytatódjon.

 

Nem lesz elég arra számítani, hogy a német gazdaság kihúz bennünket a bajból, mert a magyar gazdaság olyan mértékben fejlődött vissza, hogy immár csak nagy késéssel lesz képes, ha egyáltalán élni egy európai fellendülés adta lehetőséggel, aminek azonban - jegyezzük meg -, nyomát sem látni, sőt sötét fellegek gyülekeznek a világgazdaság egén is, nem kis mértékben az Egyesült Államok ugyancsak lassú növekedése, de Kína megtorpanása miatt. Ebben a helyzetben tehát a minimum, amit elvárhatnánk a magyar kormánytól, hogy itthon jól teszi a dolgát és legalább nem ront tovább az amúgy is nehéz helyzetünkön.Ehelyett azonban annak lehetünk tanúi, hogy a Fidesz-kabinet minden téren, szinte mindent megtesz, ami rontja a magyar gazdaság fellendülésének esélyeit. Matolcsy rendkívüli adói két vállra fektették a bankrendszert, a munkahelyteremtésben mutatott impotenciával sikerült stagnálásra kárhoztatni a hazai fogyasztást, a politikai és gazdasági bizalom elherdálása miatt nincs beruházás, menekül az országból a tőke, a hazai kis- és közepes vállalkozások itt állnak pénz és piac nélkül, túladóztatva és jogbizonytalanságban.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.
 
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.