Prága: a demokrácia győzelmét éltetik
Nemcsak korrupció, hanem valóságos családi dráma is indokolhatta a cseh rendőrség szerdai és csütörtöki kormányhivatalok elleni razziáját, melynek során az olomouci állami ügyészség közlése szerint nyolc személyt vettek őrizetbe. A rendőrég aranyat és készpénzt is lefoglalt. Az egész ügy tanulsága: Csehországban működik a demokrácia, a hatalmi ágak szétválasztása.
Prága: a demokrácia győzelmét éltetik

Tegnap már tisztábban lehetett látni a rendőrség szerdai és csütörtöki razziája kapcsán. Kiderült, nem egyazon ügy miatt tartottak razziát kormányhivataloknál, illetve lobbistáknál, s vettek őrizetbe nyolc személyt, hanem több ügyet vontak egybe. A csehek demokráciaszemléletét mindenesetre hűen tükrözi, hogy az ország történetében teljesen példátlan akciót, amelyben nem az ellenzék, hanem éppen a kormányzó párt került a hatóság célkeresztjébe, egytől egyig támogatták jobb- és baloldalon egyaránt. Elegük van az embereknek a korrupcióból, a felülről irányított közbeszerzésekből, az állami vagyon lenyúlásából.

 

A razzia után a jobboldali lapok nem keltek Petr Necas konzervatív kormánya, valamint az általa vezetett Polgári Demokrata Párt (ODS) védelmére, nem beszéltek az ügyészség puccsáról, ami Silvio Berlusconi kedvenc szóhasználata, hanem elismerték: a miniszterelnöknek vállalnia kell a felelősséget. Mint a Livové Noviny konzervatív lap tegnapi szerkesztőségi cikkében írta, Necas nem tarthatja meg a kormányfői tisztséget, ha bebizonyosodik, kabinetfőnöke bűnössége.
Csehország példát mutatott demokráciából Közép-Európának. Bebizonyította, hogy a hatalmi ágak egymástól függetlenül működnek. Az igazságszolgáltatást a kormányzat nem tudja felhasználni saját hatalmának bebetonozására, sőt, önállóan működik, s ha jogsértést tapasztal, akkor akár a kormánypártra is lesújt. Egyes értesülések szerint a rendőrség már majdnem két éve készült az akcióra. Állítólag még a prágai ügyészséget sem avatták be attól tartva, hogy így nagyobb lenne az esélye a razzia megakadályozásának. Így az "agytröszt" az olomouci ügyészség volt.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    -    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.