Portfolio.hu: Recesszióban maradt Magyarország!
A harmadik negyedévben (naptárhatással igazítva) 1,4 százalékkal volt alacsonyabb a magyar gazdaság teljesítménye, mint egy évvel korábban - derül ki a KSH mai előzetes adatából. A mai GDP-adat azért is érdekes, mert választ kaphattunk arra, hogy recesszióban maradt-e a Magyarország, vagyis az előző negyedéhez képest tovább zsugorodott-e a gazdaság.
Portfolio.hu: Recesszióban maradt Magyarország!

A negyedéves GDP-változás -0,2 százalék volt, vagyis recesszióban maradtunk. Előzetesen a piac arra számított, hogy az ipar lanyha növekedése, az építőipar fellángolása, illetve a mezőgazdaság csökkenése mellett az éves GDP-csökkenés 1,3 százalékos lesz - éppen annyi, mint az előző negyedévben volt. Ez tulajdonképpen nagyjából sikerült, de úgy, hogy a második negyedévi számot -1,3-ről -1,5-re húzta le a KSH, ehhez képest a mostani -1,4% még hajszálnyi javulást is jelent (bár ez a becslési hibahatár miatt inkább a visszaesési ütem stabilitását jelzi).  

 

A részletekről most még nem közöl számokat a KSH, de annyit azért szövegesen közölt, hogy a nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. Az információ, kommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és az építőipar nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett. A visszaesést jelentősen befolyásolta a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése. Az ezévi aszálykároknak köszönhetően egyrészt korrigálni kellett a GDP 2. negyedévi adatát, másrészt az aszály módosította más nemzetgazdasági ágak 3. negyedévi enyhe pozitív irányú elmozdulását.  

 

A teljes cikk a portfolio.hu oldalon olvasható. 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.