Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Pittella: Orbán Viktor nem egyenlő a magyar emberekkel

MSZP  ─   Hír  ─   2017. április 07. 12:50   ─   2022. október 19. 22:33

Pittella: Orbán Viktor nem egyenlő a magyar emberekkel
Mi nem akarunk kormányt váltani, nem akarunk beleszólni a magyar választók döntéseibe, mi nem akarjuk kormányozni kívülről az országot - teszi egyértelművé Gianni Pittella.Az Európai Parlament (EP) második legnagyobb, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportjának elnöke telefonon nyilatkozott lapunknak Strasbourgból, miután a napokban többször, írásban és szóban is keményen beleszállt az Orbán-kormányba, kritizálva a lex CEU-t, valamint a magyar demokratikus rendszer állapotát. Pittella kezdeményezésére, egyhangú döntéssel úgy döntött az EP vezetése, a következő plenáris ülésen napirendre veszik az újabb magyar ügyeket, s akár még az intézményrendszert érintő monitoringvizsgálat megindítása sem kizárt. "Mi nem akarunk büntetni senkit, kizárólag arra törekszünk, hogy az Orbán-kormány ismerje fel, letért a helyes útról, s térjen vissza arra. A helyes út az, hogy Európában, így az Európai Unióban marad, magáénak tekinti a demokratikus elveket, tiszteli az értékeket, s elismeri a közösségi normákat is" - fogalmazott a Népszavának a szociáldemokraták uniós frakcióvezetője, aki szerint Orbán Viktor hazudik, s nem Brüsszelt kell megállítani, hanem a magyar kormányfő autokratikus ámokfutását.

 

- Ismét az Európai Parlament napirendjén a hazám. Mi lesz Magyarországgal?

 

- Először is mi, azaz az Európai Parlament (EP) elnöke és az uniós képviselőcsoportok vezetői csütörtök reggeli megbeszélésünkön valóban megállapodtunk abban, hogy a következő brüsszeli plenáris ülésre, április 26-27-ére kitűzünk egy vitát Magyarországról, azon belül is a Közép-európai Egyetemről (CEU), s ezzel együtt a magyarországi demokrácia állapotáról is. Ezt az általam vezetett képviselőcsoport kezdeményezte, de az utóbbi napok figyelmeztetéseinek sikereként könyveltem el, hogy nemcsak mi, s a politikai partnereink támogattuk, hanem teljes egység alakult ki ebben a kérdésben. Az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője is egyetértett azzal, hogy hatalmas problémával állunk szemben. Mert most nem csupán egy egyetem ügyéről van szó, sokkal többről, ami megérdemli a teljes európai figyelmet - a miénket, s az európai állampolgárokét is. Véleményem szerint, de ez nemcsak az én véleményem volt a megbeszélésen, teljes attitűd-váltáson ment keresztül az Orbán-kormány az elmúlt néhány évben, és ez a hozzáállásbeli váltás olyan súlyos lépéseket vont maga után, mint a demokratikus intézményrendszer leépítése, vagy az utóbbi két-három évben a független magyar médiumok ellehetetlenítése, így például újságok bezárása. Független intézményeket tett tönkre egymás után a magyar kormány, s hiába minden figyelmeztetés, egyre súlyosabb lépéseket tett. Nem feledkezhetünk meg arról, nem is fogunk, hogy ez a kormány nem volt hajlandó felelősséget vállalni, s kivenni a részét a háború elől menekülők befogadásából, sőt, az európai alapértékeket kérdőjelezte meg a menekültkrízisben. Most pedig az egyik legfontosabb, világszínvonalú európai egyetem van soron, ami túlmutat a Közép-európai Egyetem falain. Az iskola, az oktatás, s így a kultúra szabadsága az alapja az európai demokráciának. Mindezekért a magyar kormány - és ezt vetettem fel az EP vezetőinek ülésén is - felelősséggel és beszámolással tartozik, kötelezettségei vannak az Európai Unió felé.

 

- Napokkal ezelőtt már közölte: ami sok, az sok. A lex CEU volt tehát a vörös vonal?

 

 

- Itt az idő, hogy az EP érvényesítse jogait, az eddigi figyelmeztetések, az idevágó állásfoglalások sora után most végre rávegye az Európai Bizottságot arra, hogy lépjen. Nem tűrhetjük tovább, hogy valaki ilyen súlyosan sértse az Európai Unió alapvető értékeit. Arra fogjuk tehát a következő plenáris ülésünkön felkérni a Bizottságot, hogy végre indítsa el a Magyarország demokratikus rendszerét érintő átfogó monitoring eljárását, s mindezek végén derüljön fény arra, hogy lehet-e egyáltalán még változtatni a magyar kormány hozzáállásán. Mi azt szeretnénk, ha újra az európai, a demokratikus értékek mellett elkötelezett tagállami kormány működne Magyarországon. Mi nem akarunk büntetni senkit, kizárólag arra törekszünk, hogy az Orbán-kormány ismerje fel, letért a helyes útról, s térjen vissza arra. A helyes út az, hogy Európában, így az Európai Unióban marad, magáénak tekinti a demokratikus elveket, tiszteli az értékeket, s elismeri a közösségi normákat is.

 

Az interjú folytatása a népszava.hu-n olvasható.