PC: Indokolatlan és jogszűkítő a feliratkozás
A Political Capital gyorselemzése szerint indokolatlan és jogszűkítő a Fidesz elnökségének döntése, miszerint a választáson való részvételt előzetes feliratkozáshoz kötnék, ami az utolsó két hónapban már nem lenne lehetséges. Az elemzés szerzője, László Róbert álszakmai érvnek tartja Kósa Lajos indoklását, mely szerint csak így biztosítható a külföldön élő vagy dolgozó választók részvétele.
PC: Indokolatlan és jogszűkítő a feliratkozás

A külföldön élő, dolgozó választópolgárokról ugyanis sosem volt nyilvántartása az államnak, így az ő szavazásuk eddig is csak előzetes regisztrációval volt biztosítható. A Magyarországon élők nyilvántartásával pedig sosem volt probléma, a névjegyzékekre sosem volt komoly panasz.
 

A PC szerint értelmetlen Kósa állítása, hogy a regisztráció passzív, a feliratkozás pedig aktív választói magatartást tükröz. A valóban passzív rendszer ugyanis az, amikor a választónak semmi más dolga nincs, mint leadni a szavazatát, mert a névjegyzéket tőle függetlenül állítják össze. Ha viszont az állampolgártól erőfeszítést várnak el, az maga az előzetes regisztráció.

Többet elárul a Fidesz valódi céljáról, hogy a párt név nélkül nyilatkozó politikusai szerint a valódi cél az, hogy ne a bizonytalanok, hanem a biztos pártválasztók döntsék el a választást. Ez viszont az elemzés szerint akár vissza is üthet, ha a fideszes szavazók válnak rezignálttá. 

 

A teljes írás elolvasható az index.hu-n, a PC gyorselemzését pedig itt találják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.