Pártérdeket szolgál a választási eljárási törvény
MSZP: az új választási rendszerhez kapcsolódó választási eljárásról szóló törvényt a kormány pártérdekeknek kívánja alávetni, ami sérti az általános és titkos választójogot.
Pártérdeket szolgál a választási eljárási törvény

Molnár Zsolt szerint "három csapást mér a magyar jogállamiságra" a kilátásba helyezett, választásokat megelőző kötelező regisztráció, a külhoni magyarok levélben történő szavazásának lehetősége, valamint az állami adatkezelés kiterjesztése. Molnár Zsolt arra kérte a kormányt, hogy álljon el ezen intézkedések megvalósításától. A szocialista képviselő, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke elmondta: az előzetes regisztráció "szegényellenes, az alacsonyabban iskolázottakat súlyosan sértő" javaslat, amely különbséget tesz a választópolgárok között.

 


Mint mondta, az előzetes regisztráció miatt az állampolgárok komoly tömegei maradnak ki a választás lehetőségéből, s így szűkül a demokráciát gyakorlók köre. Ugyanakkor két kampány jön létre: egyszer az állampolgárok regisztrációért kampányolnak majd a pártok, majd ezt követően kezdődik a klasszikus választási kampány. Molnár Zsolt kifejtette, hogy az intézkedéssel megkérdőjeleződik az általános választójog, amelynek az az alapvetése, hogy minden névjegyzékben szereplő választópolgár részt vehet az országgyűlési választásokon.

 

A képviselő szerint a levélben szavazás (amelyről korábban Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely fideszes képviselő is beszélt,) aránytalan különbséget tesz a választópolgárok között. Példaként említette, hogy egy alföldi tanyavidéken lakónak akár 50-80 kilométert is utaznia kell szavazata leadásához, míg egy határon túli választó levélben adhatná fel voksát. Hozzáfűzte: nem lehet tudni, hogy eljut-e biztonságosan a választópolgárokhoz a szavazólap, hogy a levelet feladó titkosan szavazott-e, továbbá "idegen állam fennhatósága alá kerül a szavazás biztonsága és titkossága". Mint mondta, nem feltételezik más államok "rosszindulatát", ugyanakkor "nincsenek meg azok a szükséges bizalmi viszonyok a körülöttünk levő országokkal", amelyek lehetővé tennék a zavartalan lebonyolítást. Kitért arra is, hogy a távoli országok esetében a választások időpontja is gondot okozhat, és a szavazatok leadói könnyen beazonosíthatóvá válhatnak.

 

Molnár Zsolt szerint az állampolgárok személyiségi jogainak, magántitkokhoz való jogának sérelmét vonja magával az a hétfőn elfogadott országgyűlési javaslat, amely szerint az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket és lakcímeket kérhet ki a jövőben a Miniszterelnökség az ezeket tartalmazó nyilvántartásokból. Szavai szerint az intézkedéssel "nyilvánvaló az a törekvés", hogy a Fidesz-KDNP adatbázisa bővüljön a nemzeti konzultációban résztvevők adataival.

 

(MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.