Paksi erőmű - Az április 6-i választás népszavazás lesz
A baloldali összefogás pártjai szerint az április 6-i választás népszavazás lesz. A tömörülés képviselői vasárnap a budapesti Alkotmány utcában tartottak demonstrációt.
Paksi erőmű - Az április 6-i választás népszavazás lesz

A baloldali összefogás pártjai szerint az április 6-i választás népszavazás lesz. A tömörülés képviselői vasárnap a budapesti Alkotmány utcában tartottak demonstrációt. A Paksról döntsön a nép! című megmozdulást a MSZP, a DK, az Együtt-PM, valamint a Magyar Liberális Párt szervezte azt követően, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről szóló népszavazási kezdeményezést.

 

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője szerint április 6-án jövőt választ az ország. "Választhatjuk azt, hogy a mi hazánk egy szovjet utódállam legyen, Orbánisztán, vagy választhatjuk azt, amit '89-ben, 90-ben egyszer már választottunk, egy független, demokratikus európai jogállamot, egy normális Magyarországot" - mondta.

 

A volt kormányfő, aki utolsóként szólalt fel, úgy fogalmazott: ennek a kormányzatnak az emlékműve egy atomerőmű, mindent szimbolizál, ami miatt a jelenlegi a hatalomnak mennie kell Magyarország éléről.

 

A politikus Orbán Viktor kormányfőre utalva azt mondta, hogy "az államadósság elleni háború hadvezére, vezénylő tábornoka most Moszkváig utazott, hogy aláírja a kapitulációt". A magyaroknak viszont évszázados tapasztalatuk van arról, hogy nagyon nem mindegy, kinek tartoznak - fűzte hozzá.

 

Bajnai Gordon kiemelte: a magyarok 25 évvel ezelőtt közös akarattal ráléptek egy európai útra, amelyen azóta is haladnak, vissza akarnak érni Európába, ahová elődeik egy évezrede mindig is vágytak. Orbán Viktor, aki "fontos szerepet játszott abban, hogy elindulhattunk ezen az úton", most döntő személyes felelősséget visel azért, hogy Magyarországot erről az útról le akarja téríteni - figyelmeztetett.

 

Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnöki irodában már tudják, "a rezsihazugság tartalékai kifogyóban vannak", csak akkor vannak rá források, ha kívülről szerzik meg. Orbán Viktor azért ment el Moszkvába, hogy egy héttel a választások előtt be lehessen jelenteni a harmadik rezsicsökkentést, hogy majd "hatvan évig fizessük az árát" - hangoztatta.

 

Bajnai Gordon a tavaszi parlamenti választásra utalva arról beszélt: ahhoz, hogy Paksról, illetve egy új, mindenkit magában foglaló alkotmányról referendumot lehessen tartani, először április 6-án kell megnyerni egy népszavazást.

 

"Orbán-ország vagy normális európai ország. Ez a kérdés, válasszatok! Ezért hát, talpra magyar, hí a haza" - zárta beszédét Bajnai Gordon.


    
A rendezvény első szónoka, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Kolíció elnöke úgy fogalmazott: "házat és hazát nem adunk, nem leszünk albérlők sem a saját házunkban, sem saját hazánkban. Nem fogadjuk el, hogy a miniszterelnök főúrként viselkedjen velünk és döntsön életünkről."

 

A kormányfőt "hazugnak, árulónak és esküszegőnek" nevező Gyurcsány Ferenc a tervezett paksi bővítésről szóló megegyezés kapcsán azt mondta: "tíz őszödi beszéd drámája nem ér fel azzal a hazaárulással, amit Orbán Viktor elkövetett".

 

Gyurcsány Ferenc azzal folytatta: a miniszterelnök szóvivője a moszkvai látogatás előtt azt mondta, a kormányfő megbeszéli, hogy mi történt az elmúlt egy évben az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokban. Hazudott, miközben "ennél kevesebbért szocialisták és szabadelvűek kormányát lámpavasra húzták volna" - jelentette ki. A miniszterelnök, aki azt állítja magáról, hogy soha nem hazudott, "szemmel láthatólag hazudik reggel, hazudik délben, hazudik este" - tette hozzá.

 

A kormánynak üzenve kijelentette: "harminc ezüstért Júdások vagytok (...) nem egy Júdás, hanem talán egytucatnyi".

 

A teljes cikk az MSZP honlapján olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.