Öt százalékra van a baloldal a Fidesztől
Nem változott a pártok erősorrendje az Ipsos június első felében végzett közvélemény-kutatása szerint. A biztos pártválasztók közül minden második Fidesz-szavazó, minden negyedik szocialista párti, a teljes népességben az MSZP tíz százalékponttal van lemaradva a kormánypárt mögött, míg a baloldali ellenzék együttes támogatottsága öt százalékkal kevesebb a Fideszénél.
Öt százalékra van a baloldal a Fidesztől

A közvélemény-kutató az MTI-nek kedden küldött ismertetése szerint négy pártnak is változott a támogatottsága az előző hónaphoz képest, de a változások kicsik és tendencia sem rajzolódik ki belőlük. Leginkább a Jobbik esetében érzékelhető mérsékelt visszaesés: áprilisban 8, májusban 7, most 6 százaléknyi szavazópolgár támogatta. A Fidesz az elmúlt hónapban 24, most 25 százalékon állt. Az MSZP mögött legutóbb a választókorú népesség 14, most 15 százaléka sorakozott fel. Az Együtt-PM szövetség támogatottsága májusban 3, júniusban 4 százalék volt, míg az LMP maradt a 2, a Demokratikus Koalíció (DK) az 1 százalékon.

 

A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya 47 százalék, ebből 23 százaléknyian teljesen passzívak, 17 százalék bizonytalan és 7 százalék titkolja pártszimpátiáját.A biztos pártválasztók közül minden második (49 százalék) a Fidesz híve, minden negyedik (27 százalék) a szocialista párté. A Jobbik 12, az Együtt-PM szövetség 8, az LMP és a DK 2-2 százalékon áll az aktív szavazók között.Az elemzés szerint szűk egy évvel a parlamenti választások előtt az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy az ellenzéki erők képesek lesznek-e befogni az egész ciklus során magabiztosan vezető Fideszt. Eddig kétszer fordult elő, hogy a voksolás előtt 10-11 hónappal a közvélemény-kutatásokban élen álló párt nem tudott győzni a választáson: 1997 júniusában az MSZP, 2005 nyarán a Fidesz állt nyerésre.

 

A teljes kutatási beszámolót a 168 Óra Online közli.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.