Össztűz zúdult Orbán Viktorra
Orbán Viktor szombati beiktatásakor elhangzott beszéde, amelyben kormánya külpolitikájának középpontjába a markáns nemzetpolitikát és a külhoni magyarok autonómiáját állította olyan hatást váltott ki, mint egy elefánt látogatása a porcelánboltban.
Össztűz zúdult Orbán Viktorra

Jelen nemzetközi kontextusban, amikor Ukrajnában az autonómiát tűzik zászlajukra a szakadár harcosok, az autonómia emlegetése és főképp követelése, főképp egy szomszédos állam részéről, félelmeket, kételyeket kelt. Az állítólagosan szolgálni kívánt autonómia ügyének súlyosan árt ez a megnyilvánulás, mint ahogy a magyar kormány nemzetközi pozícióinak, kapcsolatrendszerének is. A nemzetközi reakciók nem maradtak el, a határon túli magyarok pedig jegelhetik jogos autonómiatörekvéseiket. 

 

Változásokat jelentett be a magyar külpolitika irányultságában Orbán Viktor beiktató beszédében. A gazdaságpolitikai kapcsolatok kerülnek a külpolitika középpontjába, valamint a markáns nemzetpolitika - mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta: a Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia, s úgy érvelt, hogy, mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezres magyar közösség helyzete.

 

A rendszerváltás óta minden, beleértve az első Orbán-kormányt is, három külpolitikai prioritást tartott szem előtt és egyenlő tényezőként kezelt: az európai integrációt, annak megvalósulása után az uniós tagságot és kapcsolatrendszert, a szomszédságpolitikát és a határon túli magyarok kérdését, amit ma már csak nemzetpolitikaként emlegetünk. Mindebből gyakorlatilag semmi sem maradt, már a mögöttünk hagyott négy éves ciklusban is nyilvánvalóvá váltak a hangsúly és prioritás eltolódások, de ezúttal konkrétan maga a miniszterelnök mondta ki azt.

 

A szomszédainkkal építgetett bizalmi viszony feszültté vált. Az európai prioritást már rég kiszorította a keleti nyitás politikája, a határon túli magyarok helyzetének európai modell szerinti, 21 századi rendezési szándékát pedig ugyanaz az avítt, 19 századi, két világháború közötti etnicista szemlélet szorította háttérbe, amely a Fidesz és Orbán Viktor kultúr- és oktatáspolitikáját is jellemzi. Az már csak hab a tortán, hogy az a kormány és az a kormányfő helyezi az autonómiát külpolitikája előterébe, amely belpolitikai szinten, képletesen szólva "tűzzel-vassal" irtotta ki a magyar társadalomból az autonómiát, összpontosított és központosított mindent, ami csak eszébe jutott.

 

A folytatás a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.