Orbánnak mennie kell!
Mesterházy Attila beszéde - 2014. január 25. Papp László Budapest Sportaréna.
Orbánnak mennie kell!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Orbánnak mennie kell!


 
Ebben a három szóban tudom összefoglalni azt, hogy mit is kellene mondani évértékelés gyanánt. Hiszen, amit ez a kormány művelt az elmúlt négy évben, az elképesztő. És nemcsak mennie kell, hanem menni is fog. Menni fog, mert ez a kormány úgy működik, mint egy bűnszervezet: ami megtetszik nekik, odarohannak és elveszik az emberektől.

 

Kezdték a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokkal. Az volt az érv, hogy azért kell elvenni az emberek megtakarításait, mert ezzel majd az államadósságot fogjuk csökkenteni. Aztán ma már mindenki tudja, hogy a megtakarításaink eltűntek, azokat elvették, elköltötték a folyó fizetési költségekre, de közben az államadósság sem csökkent, sőt, az államadósság növekedett.

 

Aztán mentek tovább, nem volt elég ez, jöttek a trafikok. Elvették a trafikokat. 35 ezer tisztességes magyar kisvállalkozótól vették el a jövőjüket, a megélhetésüket. Amikor jártam itt, Budapesten egy kerületben – azt hiszem, Budafok volt ez a hely –, találkoztam egy olyan rokkantnyugdíjassal, aki 29 éve ugyanabban a trafikban árulta a dohányt. El tudják képzelni, mi lett az ő sorsa: természetesen ő is pályázott a koncesszióra. Na, találják ki, nyert-e ez a kisvállalkozó rokkantnyugdíjas. Nem nyert. Nem nyert, mert a fideszes haveroknak meg rokonoknak kellettek ezek a trafikok, ezért ezt a trafikot ledózerolták, és ettől a családtól elvették a megélhetését. Szégyen!

 

Aztán mentek tovább: elvették a földeket. Egy új földbirtokos osztályt építenek, csak hát műkörmösökből, tetőfedőkből meg könyvelőkből. Bárhol van egyetlenegy pályázati eredményhirdetés, ott botrány van. Itt van velünk valahol Gőgös Zoli, aki mást sem csinált az elmúlt hetekben, hónapokban, mint járta végig ezeket a településeket, beszélt a gazdákkal, és gyűjtötte össze a problémákat. Mondanom sem kell, csak probléma van. Az történik, hogy jönnek ezek az új földbirtokosok – ezek is természetesen fideszes családtagok, haverok, rokonok, ismerősök –, és megkapják a földet. Majd tudják, mit csinálnak? Visszamennek azokhoz az emberekhez, akik egyébként ott helyben művelték a földet, és azt mondják, hogy „ja, bérlőként dolgozhatsz továbbra is azon a földön, tulajdonosként nem, mert az a pénz nekünk kell, meg még a bérletből származó pénz is nekünk kell”.

 

Legutóbb olvastam az egyik internetes portálon egy leírást, hogy úgy kapott valaki földet, hogy az három kilométerrel odébb van, mint ahol az állatait tartja. Magyarul: egyszerűen nem tudja eljuttatni az állatokat arra a terepre, ahol ő tud legeltetni, ezért könnyen lehet, hogy nagyon sok állatot le kell vágnia. Csak azért, mert volt a helyi földosztó bizottságnak valamilyen ismerőse, aki szemet vetett arra a földre, és ennek adták oda. Magyarul: kisemmizik a tisztességes gazdákat, kisemmizik a vidéki embereket, és elveszik tőlük is a megélhetésüket. Szégyen!

 

Aztán mentek tovább, és rátették a kezüket a takarékszövetkezetekre is. Az emberben ilyenkor felmerül a kérdés: na, de miért pont a takarékszövetkezetek? És akkor rögtön beugrik az embernek: csak nem azért, mert Simicskának most már egy bankra is szüksége van? Merthogy most már kell a Fidesznek, hogy legyen egy saját bankja is majd? Hiszen a törvénybe beleírták. Most, egyelőre állami a tulajdon, de megvan a lehetőség arra, hogy privatizálják. És ne tévedjünk, a privatizáció ugyanoda fog vezetni, mint számos közbeszerzés: a Közgéphez és Simicskához.

 

Ha már itt szóba hoztam Simicskát, akkor arról se feledkezzünk meg, amikor látjuk szinte minden héten, hogy Simicska Lajos és a Közgép nyer valamilyen közbeszerzést, milliárdokat. Most már ez a szerződésállomány több száz milliárd forintot tesz ki. Több száz milliárd forintot! Hogy úgy mondjam, nem tud kilépni úgy az utcára, nem tud úgy pályázni sehol sem, hogy ne a Közgép nyerje meg azt a pályázatot.

 

A beszéd leirata Mesterházy Attila honlapján olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.