Orbánisztán valósága: elbocsátási hullám jöhet
Nemhogy bővülne a foglalkoztatottság - mint azt Orbán Viktor hétfőn a parlamentben elmondta -, de úgy tűnik, a versenyszféra cégei egyre bizonytalanabbak, amiből ősz végére, tél elejére komoly elbocsátási hullám is lehet.
Orbánisztán valósága: elbocsátási hullám jöhet

Többen terveznek elbocsátást, mint munkaerő-felvételt a negyedik negyedévben, a Manpower munkaerőpiaci mutatója -3 százalékon áll (szezonális hatásoktól tisztítva pedig -4 százalékon), az elmúlt 16 negyedévben ez a harmadik legrosszabb adat. Csak két olyan iparág van, ahol a létszám bővülésével számolnak, a bizonytalan munkáltatók aránya - vagyis azok, akik nem tudják, milyen irányba változtatnak létszámukon - megháromszorozódott.. 

 

A bizonytalanok aránya a harmadik negyedévben ugrott meg látványosan, és a negyedik negyedévben is a korábban jellemző értékek háromszorosa volt. Míg korábban jellemzően 76-80% volt azok aránya, akik nem terveztek létszámváltoztatást, ami stabil munkaerőpiacot jelez, ez az arány 10 százalékponttal csökkent. A bizonytalanok aránya a harmadik negyedévben 11%, a negyedik negyedévben 12% volt, a megelőző 3-4-5% után. A Manpower szakemberei szerint nem volt még ilyen magas a bizonytalanok aránya. Érdekesség még, hogy az év végére jellemző szezonális mintázat is eltűnni, kisimulni látszik. Szeptemberben nincs meg a korábban jellemző munkaerő-felvételi hullám.Az előző negyedévhez képest csökkent azon munkáltatók aránya, akik létszámbővítést terveznek (8%), az elbocsátók aránya változatlan maradt (11%). A kettő különbsége adja a munkaerő-piaci mutatót, ami így a negyedik negyedévre -3%. Szezonálisan kiigazítva -4%.

 

A teljes írás a Stop.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.