Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Orbán Viktort alig ismerik, és nem is szeretik Európában

MSZP  ─   Hír  ─   2014. május 09. 14:19   ─   2022. október 19. 22:33

Orbán Viktort alig ismerik, és nem is szeretik Európában
Tizenhárom európai vezető ismertségét és népszerűségét vizsgálta tizenkét országban az Ipsos-Mori közvéleménykutató intézet. Merkel a legismertebb, Hollande a legkevésbé szimpatikus. Orbánt többen tartják antipatikusnak, mint szimpatikusnak.Angela Merkel német kancellár a legismertebb és legnépszerűbb európai politikus abból a 13-ból, akiknek ismertségére és elismertségére egy friss közvélemény-kutatás számolt be.

 

Az Ipsos-Mori 12 európai országban - köztük Magyarországon - végzett felmérésének eredményét a lengyel rádió hozta nyilvánosságra. A kutatásban a 13 uniós miniszterelnök (Franciaország esetében elnök) ismertsége mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók hogyan értékelik az adott vezetőt: pozitívan, kevésbé pozitívan, inkább negatívan, nagyon negatívan. A közvélemény-kutatást két héttel az európai parlamenti választások előtt tették közzé. 

 

Az így kialakult szimpátia-sorrendben Merkelt David Cameron brit miniszterelnök követi, a harmadik helyen pedig Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök áll. A további sorrend: Francois Hollande francia elnök, Mark Rutte holland, Elio Di Rupo belga, Matteo Renzi olasz, Enda Kenny ír, Mariano Rajoy spanyol, Bohuslav Sobotka cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és végül Zoran Milanovic horvát miniszterelnök. (Ehhez a mellékelt táblán azt kell figyelni, hogy mennyi a nagyon pozitívan és elég pozitívan nyilatkozók aránya egy-egy politikusnál.)

 

A teljes cikk a hvg.hu-n olvasható.