Orbán Viktor gyakran félrenyom
Ritkán vesz részt a parlamenti munkában, de még ha be is ül a patkóba, gyakran csúszik félre a keze Orbán Viktor kormányfőnek.
Orbán Viktor gyakran félrenyom

Hanyag országgyűlési képviselői munkája ellenére felelősségre vonásban sem részesül. Míg a Fidesz-frakció tagjai szigorú szabályok szerint kötelesek részt venni és a párttal együtt szavazni a parlamenti üléseken, a késést, hiányzást és félreszavazást pedig súlyos pénzbírsággal bünteti a frakcióvezetés, addig Orbán "félrenyomásaira" mindig van magyarázat.

 

"Orbán Viktor miniszterelnökre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a frakció összes többi tagjára, azaz a kötelező szavazásoknál járhat pénzbüntetés. Mivel az Ön által említett szavazásnál csak a végszavazás volt kötelező, a módosítókról való szavazás nem, így ebben az esetben nincs pénzbüntetés" - válaszolta lapunknak Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Pártjával és kormányával szemben szavazott ugyanis Orbán hétfőn az alaptörvény ötödik módosításáról szóló egyik voksoláson. Igennel voksolt egy ellenzéki módosítóra, míg pártja elutasította. Az Orbán által támogatott javaslattal az MSZP és az LMP frakcióvezetői azt szerették volna elérni, hogy ne lehessen alkotmánymódosításokkal megkerülni az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit. Mesterházy Attila és Schiffer András szorgalmazták, hogy az alaptörvény mondja ki: öt évig nem lehet alkotmánymódosítást végrehajtani azokban az ügyekben, melyekben az Ab alaptörvény-ellenességet állapított meg. A kormánypártiak közül Latorcai János szavazott még igennel, nyilván az Országgyűlés KDNP-s alelnöke is csupán "tévedésből".

 

Nem ez azonban az első eset, hogy Orbán keze félrecsúszik. A kormányfő 2011-ben "igen" szavazatával támogatta az LMP egyik költségvetési módosító indítványát, melyben az ellenzéki párt kezdeményezte, hogy a Paksi Atomerőmű ne kapjon állami támogatást. Maga a javaslat 300 "nem" szavazattal elbukott, s mint utóbb kiderült: a kormányfő is "csak véletlenül támogatta". Szijjártó Péter akkori miniszterelnöki szóvivő a "véletlennek" tudta be azt is, hogy Orbán - szintén 2011-ben - "nem" gombot nyomot a családvédelmi törvény egyszerű többséget igénylő pontjainak zárószavazásakor.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.