Orbán "szabadságharcos" elnököt szeretne, magától jobbra
Orbán Viktor alkotmányozó, az új alaptörvényt és ezzel az ország szuverenitását is védő köztársasági elnököt szeretne. Kövér Lászlót kapacitálják, de Áder is esélyes lehet.
Orbán

"Nem aktuális kérdés" – reagált Kövér László hétfőn késő este a rá várakozó újságíróknak a parlamenti szobája előtt arra, hogy vállalná-e a jelölést a köztársasági elnöki posztra. A házelnök, aki Schmitt Pál lemondása után ideiglenesen az államfői feladat- és hatásköröket ellátja, azt követően nyilatkozott, hogy dolgozószobájában két és fél órán át tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel, illetve Kósa Lajossal, a Fidesz ügyvezető alelnökével.

 

Munkatársunk arról, hogy Kövér László lehet Schmitt Pál utóda a Sándor-palotában, először tegnap délelőtt a "drámai módon" félbeszakadt Fidesz-KDNP frakcióülés után hallott, amikor Orbán Viktor távozott a Képviselői Irodaházból, mert a zárt frakcióülésre Szijjártó Péter egy papírcetlit vitt be neki, arról értesítve: Schmitt Pál köztársasági elnök vár rá a Parlamentben. Már akkor azt mondták fideszes képviselők, hogy Schmitt Pál valószínűleg a lemondási szándékát akarja tudatni a miniszterelnökkel, és lehetséges utódot is szeretne javasolni maga helyett. Ezt kormánypárti képviselők "abszurdnak" nevezték, hiszen az államfőnek nincs jelölési jogosítványa.

 

A Fidesz-KDNP frakciószövetség félbeszakadt üléséről az is kiszivárgott: Orbán Viktor már a lehetséges köztársasági elnököt is elhelyezte egy koordinátarendszerben, és úgy írta le: ne legyen "konszenzusos" személy, legyen "alkotmányozó", és tőle jobbra álljon. Azt is hozzátette, hogy politikus-aktivista államfő lenne jó a Sándor-palotában, mert az új alaptörvény Magyarország szuverenitását szimbolizálja, és annak minden passzusát meg kell védeni. (Az új alaptörvény egyes szakaszait az EU, illetve a Velencei Bizottság is aggályosnak találta.)

 

Kereszténydemokraták ehhez azt is hozzátették, hogy a miniszterelnök elvárása szerint "a politikus-aktivista elnök" Fidesz-politikus legyen. Pálffy István KDNP-szóvivő a Nolnak adott interjúban tegnap arra, hogy az új elnöknek "határozottan jobbra" kell állnia Orbán Viktortól, úgy reagált: ez egy ironikus megjegyzés lehetett. Nem kell egyelőre személyi kombinációkkal foglalkozni. Az pedig, hogy a következő köztársasági elnök politikusabb személy lehet, rá kell bízni a jelölő személyre, azaz a miniszterelnökre, a Fidesz elnökére. Ugyanígy válaszolt arra is, hogy Kövér Lászlónak van-e esélye, hogy államfőjelölt legyen.

 

"A házelnök úr elfogadható elnökjelölt lenne a KDNP számára" – nyilatkozta a Népszabadságnak Harrach Péter tegnap délután a parlamenti folyosón, hozzátéve: természetesen mások is.

 

Információink szerint a szintén "alkotmányozó" Szájer József EP-képviselő Brüsszelből Trócsányi László alkotmányjogászt, párizsi nagykövetet ajánlotta Orbán Viktor figyelmébe. Forrásaink Vizi E. Szilvesztert a "konszenzusos" kategóriába sorolták, Martonyi János kapcsán pedig idézték a miniszterelnököt, aki állítólag kategorikusan közölte: "nem áll szándékomban külügyminisztert váltani".

 

A teljes cikket a Népszabadság Online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.