Orbán fellépése: magyarok, zsidók és európaiak védelmezője
Orbán pesszimistán nyitott a Tavares-jelentésről szóló vitában, majd sötét jóslatot tett: az EP előtt fekvő dokumentum szerinte komoly veszélyt jelent Európa számára. A strasbourgi magyar meccs az előzőekhez hasonlóan túlfűtöttre, sokszor személyeskedőre sikerült, Cohn-Bendit sem bírt csöndben maradni. Orbán viszontválaszában még egyszer rendre utasította a baloldalt.
Orbán fellépése: magyarok, zsidók és európaiak védelmezője

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hosszan beszélget az utolsó EP-s mandátumát töltő zöld frakcióvezetővel, Daniel Cohn-Bendittel, majd a fotósokkal haverkodik. Barroso rögtön Rui Tavares portugál jelentéstevő után szólal fel, Orbán Viktor kormányfő előtt.

 

Barroso Szájer József fideszes EP-képviselővel is kezel a várakozás pillanatai alatt, miközben Joseph Daullal, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetőjével beszélget. Kicsivel délután 3 óra után megjött Orbán Viktor, akit először Barroso, majd Gurmai Zita szocilalista EP-képviselő köszönt a plenáris teremben.

 

Rui Tavares, a portugál zöldpárti jelentéstevő kezdi a vitát felszólalásával. Magyarul kezdi beszédét, mert mint mondja, tudja, hogy sokan nézik Magyarországon a közvetítést. Felolvassa a szerződés kettes cikkét, amely az unió értékeit sorolja fel. – Ezeket a szavakat a tagállamok választották, köztük Magyarország. Ma az a kérdés, komolyan vesszük-e ezeket a szavakat, vagy sem. Mi, az Európai Parlamentben, komolyan vesszük – mondja Tavares.

 

A demokrácia nem a többség dominanciája – mondja Tavares, aki figyelmeztet, hogy a parlamenti erőnek is vannak jogi korlátai. Kifejti, mindenféle tagállami sajátosság megfér az uniós alapértékeivel, nem csak elfogadjuk, őrizzük ezeket a sajátosságokat. – De az alapértékeket az EU-nak meg kell védenie – mondja.

 

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke folytatja. Részletezi, hogy az EB három ügyet azonosított a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban, és hogy két ügyben, az Európai Bíróság által hozott ítéletek nyomán felmerülő bírságok miatt kivethető ad hoc adó, és az ügyáthelyezés kérdésében már megegyezés van Brüsszel és a magyar kormány között. Ezeknek végrehajtását figyelemmel is kíséri az EB.

 

Barroso azt mondja, a politikai hirdetések ügyében folytatódik az egyeztetés. Szavaiból kiderül, Orbán múlt pénteken levelet küldött Barrosónak, amelyben megegyezést ajánlott. A portugál politikus arra is kitér, az EB vizsgálja, hogy a bírák nyugdíjaztatására vonatkozó európai bírósági ítéletének megfelelő megoldást választott a magyar hatóság. 

 

Barroso a Velencei Bizottság negyedik alkotmánymódosításra vonatkozó véleményét is megemlíti. Hangsúlyozza: a magyar hatóságoknak kezelnie kell az ott részletezett aggályokat, és fel kell őket oldania.

 

A teljes beszámolót a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.