Orbán "ellenséges erőket" vizionál
Miközben a Fidesz "bosszút fogadott" az Európai Unió ellen, amely Orbán Viktor kormányfő szerint visszaélt hatalmával, az Európai Parlament (EP) a döntést követően is bízik a magyar kabinettel való megegyezésben.
Orbán

Nagy többséggel - és vélhetően az Európai Néppárt egységének felbomlásával - fogadták ugyanis el a Tavares-jelentést, amire "válaszul" a kormányoldal parlamenti határozatban akarja elítélni az EP-t.

 

Alaptalannak nevezte azokat az Orbán Viktor miniszterelnök által többször is megismételt, és a Fidesz által is átvett kijelentéseket Rui Tavares, az EP portugál zöldpárti jelentéstevője, amelyek szerint "gyámság alá helyezi Magyarországot" az alapjogok helyzetével foglalkozó EP-állásfoglalás, amelyet szerdán nagy többséggel fogadott el az uniós parlament. Erről sem a határozat, sem az uniós szerződés alapján nincs szó - húzta alá a raportőr. Azt is elmondta: "a magyar demokrácia fontos nekünk, az európai demokrácia szempontjából is". Tavares többször kiemelte: az EP állásfoglalása mindössze ajánlásokat fogalmaz meg, hogyan lehetne jobbá tenni a magyar és az európai demokráciát. 

 

Emlékeztetett: a 2010 óta Magyarországon zajló alkotmányos átalakítások módszerei és tempója, illetve az ellenzék teljes kizárása rendszerszintű probléma, amit a jelenlegi keretek közt nem lehet kezelni. "Arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy a nagy képre koncentráljon, ne csak az egyes elemekre, hiszen a jogállamiság bonyolult kérdés" - összegezte a jelentés ajánlásait a portugál képviselő.Az EP mai, strasbourgi plenáris ülése 370 igen szavazattal, 249 ellenében, 82 tartózkodás mellett fogadta el a jelentést, 701 képviselő jelenlétében. Az összesen 765 EP-képviselőből tehát néhányan részt sem vettek a voksolásban, ám a szavazatok megosztása sem teljesen tiszta, hiszen a Fidesz állításaival ellentétben erősen valószínűsíthető, hogy nemcsak baloldali, vagy liberális pártok szavaztak a jelentésre. Az EP-ben ugyanis 274-en tartoznak az Európai Néppárthoz, amelynek a Fidesz is tagja, és amely hivatalosan támogatta a magyar kormányt, illetve elutasította a Tavares-jelentést. Ám az előzetes bejelentések értelmében nemmel szavazott az euroszkeptikus EFD 33 képviselőjének többsége is, és elutasította a Tavares-jelentést az Európai Konzervatívok és Reformerek 56 képviselőjének jó része is. A brit konzervatívok által létrehozott csoport - melynek Bokros Lajos is tagja - nem a magyar kormány melletti szimpátiája miatt ellenezte az állásfoglalást, hanem mert azzal szerintük az EU a tagállamok belügyeibe szólhat bele.Miután az európai szocialistáknak, a liberálisoknak, a zöldeknek és az egyesült baloldaliaknak összesen 372 képviselőjük van, vagyis a többségük csak relatív, ráadásul nem is vett részt a plenáris ülésen minden tagjuk, nagy a valószínűsége az átszavazásoknak. Vélhetően tehát jobbról is megszavazták néhányan, de legalábbis a néppártiak közül is többen tartózkodtak a jelentés elfogadásakor, noha ezt az Európai Néppárt hivatalosan cáfolta. "A néppárti képviselőcsoport a Tavares-jelentés ellen szavazott. A dokumentum az európai baloldali pártok kívánságlistája, akik a saját politikai programjukat akarják Magyarországra erőltetni. Az EP nem viselkedhet bíróságként és nem írhatja elő az embereknek, miként éljenek" - mondta Manfred Weber, a pártcsalád képviselőcsoportjának alelnöke.

 

A tlejes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.