Orbán döntött: áprilisban választunk
Ismét előre "megjósolta" Orbán Viktor a választások időpontját; a kormányfő a Fidesz kongresszusán arról beszélt, hét hónap van hátra a voksolásig. Ezzel eldőlni látszik, hogy Áder János államfő - persze saját hatáskörében - nem május 25-re, az európai parlamenti választások időpontjára, hanem áprilisra tűzi majd ki az országgyűlési voksolást.
Orbán döntött: áprilisban választunk

A kormányfő valahonnan rendszeresen értesül a választási időpontokról, hiszen a 2006-os dátumot is jó előre tudta. Várhatóan áprilisban, az európai parlamenti (EP) voksolástól különválasztva rendezik a jövő évi országgyűlési választásokat. Orbán Viktor szombaton a Fidesz kongresszuson ugyanis azt mondta: "Már most, hét hónappal a választások előtt azt halljuk, hogy ugyanazok, akik 2002 után a bankokkal és a monopolistákkal szövetkezve tönkre tették, a csőd szélére taszították az országot, nos, azok újra nyíltan a bankoknak és a multiknak ajánlanak szövetséget a magyar emberekkel szemben." A kormányfő hét hónapról beszélt, ami nem jelenthet mást, mint hogy a Fidesz úgy számol: áprilisban lesz a választás.

 

Egyre nagyobb tehát a valószínűsége, hogy Áder János államfő nem május 25-re, az európai parlamenti (EP-) választások jó előre meghatározott időpontjára (az uniós munkacsoport a május 22-25. közti időszakot javasolta a 2014-es választásra), hanem egy áprilisi vasárnapra írja majd ki a parlamenti voksolást. Ezt erősíti az is, hogy a kormányfő nem nagyon szokott tévedni az ilyen időpontokban. Emlékezetes, 2005 decemberében Orbán kísérteties módon szintén tényként közölte, hogy "125 nap van hátra a választásokig". Akkor egy Fidelitas-rendezvényen szólalt fel, s noha utólag mindenki cáfolta, hogy egyeztetett volna a dátumról Sólyom László akkori köztársasági elnökkel, jóslata gyakorlatilag bejött.Ráadásul lapunk írta meg elsőként még augusztusban, hogy több okból sem akarja a kormányoldal jövőre egy napon tartani a tavaszi két választást, ezért várhatóan Áder korábbra, egy áprilisi eleji vasárnapra fogja kitűzni az országgyűlési voksolást. Az ország ugyan spórolhatna az egyszerre rendezett voksolással, ám a Fidesznek vélhetően sem a fokozott nemzetközi figyelem, azaz az uniós választási megfigyelők, sem pedig a magasabb részvételi arány "nem hiányzik" - írtuk akkor. Információinkat egy nappal később az atv.hu-nak megerősítette a Fidesz egyik elnökségi tagja is, aki szerint a magyar parlamenti választás valóban nem május 25-én lesz - a névtelen forrás április 6-át valószínűsítette. Később kisebb belharc bontakozott ki a Fideszben arról, hogy egyszerre, vagy külön érdemesebb-e tartani a voksolásokat.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.