Orbán bejelentette: Matolcsy hat évre jegybankelnök
Matolcsy Györgyöt jelöli Orbán Viktor jegybankelnöknek – a kormányfő sokak által várt, de nem remélt döntését szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Mint azt a Népszabadság korábban közölte: az új nemzetgazdasági miniszter Matolcsy távoztával a feladat nélkül maradt Varga Mihály lesz.
Orbán bejelentette: Matolcsy hat évre jegybankelnök

Döntöttem, Matolcsy György lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke – ezt Orbán Viktor az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorának adott szokásos interjújában jelentette be. "Ez a legkevésbé kockázatos döntés" – utasította vissza a miniszterelnök a műsorvezető felvetését, miszerint ez a piacok szempontjából nem kockázatos döntés-e.

 

"Nem először jelölök elnököt a jegybank élére, ismerem, hogy megy a váltás, ismeri, milyenek a pénzpiacok reakciói, milyen a magyar gazdaság reakciója. 2001-ben is azt gondoltam, kormányzati tapasztalattal rendelkező személyt kell kinevezni, és akkor Járai Zsigmond, aki előzőleg pénzügyminiszter volt, "remekül teljesített", mint jegybankelnök – hangoztatta Orbán Viktor. Hozzátette: miután a jegybank független, és azt nem lehet megkérdőjelezni, a stabilitás és a kiszámíthatóság akkor áll elő, ha kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kérünk fel erre a posztra. (A jegybanktörvény szerint viszont a monetáris politikai tapasztalat a követelmény).

 

Orbán azt mondta, a kormányzati tapasztalattal rendelkező gazdasági szakemberek közül a legjobb teljesítményt Matolcsy nyújtotta, mivel csak ő volt képes volt csökkenteni az államadósságot és 3 százalék alá leszorítani a hiányt. Matolcsy Györgyöt kora délután hallgatja meg a parlament Rogán Antal által vezetett gazdasági bizottsága.

 

A teljes cikket a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.