Orbán adói porig rombolják az országot?
Drasztikusan csökken a Magyarországon működő cégek értéke a szektorális különadók és kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai környezet miatt. Ami ma 200 milliárdos veszteségnek látszik, valójában 1500-2000 milliárddal veti vissza a vállalkozásokat.
Orbán adói porig rombolják az országot?

A MAZARS adótanácsadó és könyvvizsgáló cég azt elemezte: mennyit csökken a vállalkozások értéke a kormányzat intézkedéseinek következtében. Egy cég értékét ma - bonyolult számítások elvégzésével - úgy határozzák meg, hogy a jövőbeni működés során mennyi hasznot hajt majd a tulajdonosnak. (Ezt a szakemberek a diszkontált cash-flow alapon történő értékelésnek nevezik, amelyben a cég értéke a jövőbeni pénzáram diszkontált jelenértéke.) A kalkulációban fontos szerepet játszik az adózás, valamint az állami, szabályozási környezet kiszámíthatósága. Egy egyszerű példával élve: a játékkaszinók 24 óra alatt történő betiltása nem kedvez a befektetői hangulatnak, hiszen azt üzeni: bármikor, bármilyen piaci szegmensben bármit betilthat vagy államosíthat a központi hatalom. Ilyen környezetben a beruházó úgy érzi, hatalmas kockázatot vállal, ami csak akkor éri meg, ha a kiszemelt szektor vagy vállalkozás rövid távon hatalmas profittal kecsegtet. Ilyet azonban aligha talál a legális üzleti szférában, aminek következménye meg is mutatkozik a beruházási szint drasztikus visszaesésében. 

 

Az adószakértők szerint: az elmúlt években Magyarországon az adózási és szabályozási környezet változása több szektorban is drasztikusan módosította a piaci szereplők értékét. A "rezsicsökkentés" például a tulajdonosok szempontjából pénzkiáramlást jelent az energiaiparban és a kommunális hulladékkezelésben, az ágazati különadók leginkább a pénzügyi, a telekommunikációs szektorban éreztették hatásukat, az e-útdíj bevezetése pedig minden szállítással foglalkozó céget érintett. A legutóbb bejelentett gáz-, áram- és távhőcsökkentés a becslések szerint 200 milliárd forintot hagy a lakosság zsebében, ugyanakkor ez cégérték tekintetében azonnal 8-10-szeres mínuszban jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy az érintett vállalkozások összértéke körülbelül 2000 milliárd forinttal csökken.

 

A teljes cikk a Stop.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.