Orbán Viktor szerzett pár új ellenfelet
Ha akarna, sem tudna kilépni a nyers kelet-európai politikus szerepéből a miniszterelnök. De mostanra már talán pont ezt várják el tőle Strasbourgban.
Orbán Viktor szerzett pár új ellenfelet

Kedd este azért vonták kérdőre Orbán Viktort az európai parlamenti képviselők, mert a magyar miniszterelnök napirenden tartaná a felvilágosult Európa számára elfogadhatatlan halálbüntetés kérdését, és mert olyan kérdőíveket küldetett szét az országban, amelyek nagyon könnyen szíthatnak gyűlöletet a külföldiekkel szemben. Ezek az ügyek valójában csak ürügyként szolgáltak arra, hogy Orbán Viktor és a politikai ellenfelei is színpadra állíthassák az előadást, ami elvileg nekünk szól, de már egyre kevésbé érdekes.

 

Önrendelkezés vagy értékek

 

A felállás ismert: valamelyik magyar kormánytag, és általában maga a miniszterelnök (mert az ő szájából szól a legnagyobbat) elejt egy hajmeresztő megjegyzést, vagy bedob egy ötletet, amelyről borítékolni lehet, hogy az "értékelvű" nyugat-európai politika nem fogja szó nélkül hagyni. Olyan magas labdákat ad a magyar kormány a belga, holland, német és más, környékbeli politikusoknak, amelyeknek nem lehet ellenállni, le kell őket csapni. Illiberális demokrácia, halálbüntetés, az országaink idegenektől való elzárása - olyan értékeket kérdőjelez meg a miniszterelnök egy-egy odavetett megszólalással, amelyek a Lajtán túl évtizedek óta megkérdőjelezhetetlenek.

 

Az európai parlamenti képviselők hibátlanul hozzák a szerepüket: pörölnek, kiabálnak, méltatlankodnak. Néhányuk szándékot sejt mögötte: hiszen felháborító állításokkal lehet hosszú ideig irányítani a közvéleményt. A kormánypárt pedig minden kritikus hangra azt a választ adja, hogy a kormányzó többség demokratikus legitimitása Magyarországon sziklaszilárd, ezért olyan témákkal folgalkozik, és úgy kormányoz, ahogyan szeretne. Orbán Viktor demokráciaértelmezésében a választott törvényhozók előtt nincs tabu, akár teljes értékrendszereket is újraszabhatnak. A kedd esti sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta: minden értéket újra és újra meg kell vitatni.

 

Ami viszont ennél is jobban irritálja az EP plénumát, az az, hogy Orbán Viktor direkt húzza is a többieket. Megkérdezik tőle, hogy tényleg bevezetné-e a halálbüntetést, ha tehetné. És nem mondja azt, hogy "nem". Azt mondja, hogy először vissza kell szerezni a jogot, hogy dönthessünk róla. Megkérdezik tőle, hogy ki akar-e lépni az Európai Unióból. Válaszolhatna egy egyértelmű tagadással. Ehelyett azt mondja: "Magyarországon a magyar nép népszavazással döntött az uniós tagságról, amire ma is büszkék vagyunk." Kétértelműen fogalmaz: "azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna, és meg akarjuk őrizni Magyarországot is magyar országnak" - mondta a vitában. Hogyan értsük ezt? Hogy Magyarország csak a magyaroké?

 

A teljes cikk az Indexen olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.