Orbán rendszere foglyul ejtette az államot
A korrupció terjedése Magyarországon nem új keletű. Azonban, amikor Orbán Viktor vezérletével 2010-ben a Fidesz kétharmadnál nagyobb parlamenti többséget szerzett, új helyzet állt elő. Azóta a magyar gazdaságtörténetben eddig még nem ismert módszerekkel utat nyitottak a szűk családi kört és haverokat kivételezett helyzetbe hozó kapitalizmusnak.
Orbán rendszere foglyul ejtette az államot

A korrupció terjedése Magyarországon nem új keletű. Azonban, amikor Orbán Viktor vezérletével 2010-ben a Fidesz kétharmadnál nagyobb parlamenti többséget szerzett, új helyzet állt elő. Azóta a magyar gazdaságtörténetben eddig még nem ismert módszerekkel utat nyitottak a szűk családi kört és haverokat kivételezett helyzetbe hozó kapitalizmusnak. Ennek egy esettanulmányát - a MET-csoport működésének hátterét - mutatták be szerdán.

 

Járadékvadászat és a haveri kapitalizmus modelljei a magyar energiapiacon, 2011-2015 (A magyar kormány - MVMP - MET történet). Ezt frappáns címet viseli a Korrupciókutató Központ Budapest legfrissebb tanulmánya, amelyet az Energiaklub megbízásából készített. Ez az első olyan tudományos alaposságú mű Magyarországon, amely egy több, mint gyanús ügylet elemzéséből az egész Orbán-rendszer működéséről állít ki elgondolkodtató bizonyítványt.

Nem Magyarországon fordult elő először, hogy az államot állampolgárok, illetve vállalatok egy csoportja "ejti foglyul" - emlékeztetett Tóth István János. A Korrupciókutató vezetője kifejtette: ennek révén elérik, hogy a kormányzat vagy az állami intézmények számukra kedvező, őket kivételes helyzetbe hozó jogszabályokat hozzanak. Ekkor az állam szűk érdekcsoportok kiszolgálójává, mondhatnánk "foglyává" válik. Mindez az állam szempontjából kudarc, mivel a gyengeségét bizonyítja, ugyanakkor ez a folyamat kedvező terepet teremt a korrupciónak, egyúttal kárt okoz az állampolgároknak és a vállalatoknak. Az Orbán-kormány, és személy szerint a miniszterelnök, azonban 2010 óta még ezen is túllépett, olyan gazdasági szervezeti rendszert teremtett, a haveri kapitalizmust, ahol az állam elsődleges funkciója, hogy a politikai vezető (Dél-Amerikában és Afrikában a diktátor) holdudvarára, barátaira bízza a társadalom erőforrásait - állapította meg Tóth István János.

Az írás a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.