Orbán kivégezné az európai jogrendet
Nagy vitát kavart Európában a magyar miniszterelnök halálbüntetésről tett kijelentése. Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz is beszélni akar ez ügyben Orbán Viktorral, aki közölte: áll rendelkezésre. Az Európai Bizottság és az Európa Tanács emberi jogi biztosa is aggódik, az uniós liberálisok pedig felszólították a Néppártot, rúgják ki Orbánt és a Fideszt a frakciójukból.
Orbán kivégezné az európai jogrendet

Nagy vitát kavart Európában a magyar miniszterelnök halálbüntetésről tett kijelentése. Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz is beszélni akar ez ügyben Orbán Viktorral, aki közölte: áll rendelkezésre. Az Európai Bizottság és az Európa Tanács emberi jogi biztosa is aggódik, az uniós liberálisok pedig felszólították a Néppártot, rúgják ki Orbánt és a Fideszt a frakciójukból. Eközben a kormánypárt itthon, úgy tűnik beáll elnöke mögé, s noha abszurdnak tűnik a halálbüntetés napirendre vétele az európai joganyaggal szemben, Orbán vélhetően nem is ezt tűzte célul, hanem a közel-keleti és észak-afrikai "illiberális" demokráciákra jellemző hangulatkeltést.

 

Telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktorral a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt Martin Schulz, az EP elnöke. Az uniós parlament tegnapi ülésén ugyanis Jörg Leichtfried arról kérdezte Schultzot, mit szól ahhoz, hogy a magyar miniszterelnök felvetette a halálbüntetés visszaállítását. Az osztrák szociáldemokrata képviselő emlékeztetett: ez ellentétes lenne az európai joggal, és szerinte barbarizmussal érne fel. Schulz erre közölte, hogy ő is olvasta a nemzetközi média beszámolóit, és Orbán titkárságánál szerda reggel már kezdeményezte, hogy telefonon beszélhessen a magyar miniszterelnökkel. Amint ez megtörténik, tájékoztatást fog adni annak eredményéről - közölte.

 

"A miniszterelnök ezúttal is örömmel áll Schulz elnök úr rendelkezésére" - reagált a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, miközben az uniós parlamentben még javában folyt a vita Orbán újabb kijelentéseiről. Megírtuk: a magyar kormányfő keddi pécsi látogatásán a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva foglalt állást amellett, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Orbán szerint ugyanis a három csapásnak és a tényleges életfogytiglannak nincs elég visszatartó ereje. A kormányfő úgy vélte, "a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó".

 

A hazai ellenzék már aznap "kiakadt", tegnapra azonban az uniós közvéleményhez is eljutott az ügy. Így Orbán támogatásának a megvonására szólította fel a Európai Néppártot (EPP) Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője. A volt belga miniszterelnök szerint "az Orbán-kormányt ma nem fogadnák be az Európai Unióba, ha most kérvényezné a tagságot. Orbán kijelentései szembe mennek azokkal az alapértékekkel, amelyeket Európa képvisel. Ha az Európai Néppárt komolyan veszi a saját kiáltványát, akkor legfőbb ideje, hogy az EPP vezetése fellépjen Orbánnal szemben". Az EP szerda délelőtti ülésének kezdetén heves vita alakult ki az ügyben, hiszen Leichtfried és Verhofstadt szavaival ellentétben Manfred Weber, a néppárt képviselőcsoportjának elnöke nem akarta kommentálni Orbán kezdeményezését. Azt ugyanakkor közölte: "a halálbüntetés szerencsére Európában már a múlthoz tartozik, így ez nem tárgyalás kérdése".

 

A teljes összeállítást a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.