Nyílt alkotmánysértés a választási törvényben
Alaptörvény-módosítással kerülné el a Fidesz az alkotmánysértést, hogy az előzetes választási regisztráció ne akadjon fenn az Alkotmánybíróság szűrőjén. Ettől azonban még alapjog-sértő a regisztráció terve, ahogy a kormánypárti választási eljárási törvény szinte minden részlete súlyos aggályokat vethet fel.
Nyílt alkotmánysértés a választási törvényben

A tegnap benyújtott jogszabály-tervezet szerint hosszabb lesz a kampány, drágább a választás lebonyolítása, megváltozik az ajánlás rendszere, ami megkönnyíti az indulást, és a hatalom minden intim adatunkra kiterjedő listákat dolgozhat majd ki."Az e törvényben meghatározott határidők jogvesztők" - az új, fideszes választási eljárási törvény egyik legelső paragrafusa ez lesz, amint elfogadják a tegnap a parlamentnek benyújtott tervezetet. A jogszabályt egyéni képviselői indítványként Lázár János, Kósa Lajos és a KDNP-s Vejkey Imre jegyzi, míg a választójog korlátozásához, azaz egy határidő elmulasztásával történő elveszítéséhez szükséges alaptörvény-módosítást már egyedül a Miniszterelnökséget vezető államtitkár terjesztette a Ház elé. Lázár rögzítené az új alaptörvényben, hogy sarkalatos törvény a választójog gyakorlását regisztrációhoz - szó szerint: "sarkalatos törvény a választójog gyakorlását kérelemre történő névjegyzékbe vételhez" - kötheti. Ezzel Lázár és Fidesz elismerte, hogy az alaptörvényben is garantált jogok csorbítását tervezi.

 

De nem csak a regisztráció, hanem az új eljárásjogi szabályok szinte mindegyike aggályos. Ráadásul a kormánypárti érvek is hamisak: egyáltalán nem erősíti a demokráciát, nem szélesíti a választáson résztvevők körét, nem is olcsóbb, és egyáltalán nem egyszerűbb a tervezett rendszer, ellenben rendkívül súlyos alkotmányos veszélyeket hordoz, s szinte biztosan nemzetközi eljárást von majd maga után.

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják.
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.