Nevetséges ötlet a gyermekek számához kötni a nyugdíj összegét
Nevetséges, szakmaiatlan és megvalósíthatatlan elképzelésnek tartja az MSZP, hogy a gyermekek számához kössék a nyugdíjak leendő összegét.
Nevetséges ötlet a gyermekek számához kötni a nyugdíj összegét

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a gyermekvállalást nem lehet a nyugdíjrendszerrel ösztönözni, senki sem azért vállal gyermeket, mert ígéretet kap rá, hogy időskorában, negyven év elteltével nagyobb nyugdíjra számíthat.

 

Az MSZP-s politikus erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium népesedési vitairata azt javasolja, a nyugdíjak megállapításakor vegyék figyelembe a felnevelt gyermekek számát.

 

Korózs Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy korábban ezt javasolta a Népesedési Kerekasztal két szakértője is: tervezetük alapján az átlagjövedelmet kereső párok csak akkor kaphatnának a bevezetendő pontrendszer alapján teljes összegű nyugdíjat, ha két gyermekük van. A gyermektelenek viszont 38 százalékkal kevesebb ellátáshoz jutnának.

 

A szocialista politikus azt mondta: ez az elképzelés lejáratja az egyéni számlás, pontrendszeren alapuló német nyugdíjmodellt, amely pedig az egyik legjobb szisztéma, kiszámítható és fenntartható - a járulékbefizetések csökkenése ugyanis kisebb nyugdíjakat vagy magasabb korhatárt eredményez -, ám a tartósan alacsonyan keresők esetében lehetőséget ad a korrekcióra.

 

A nyugdíjak gyermekszámhoz kötése ezzel szemben különbséget tesz az azonos biztosítási jogviszonnyal rendelkezők között - hangsúlyozta az MSZP-s politikus, arra szólítva fel a kormányt, hogy hagyjon fel az ötleteléssel, és a nyilvánosság bevonásával kezdjen vitát egy finanszírozható és rugalmas nyugdíjrendszer kialakításáról.

 

Korózs Lajos ugyanakkor arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány egy működő nyugdíjrendszert vert szét a magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítésével és a tőlük átvett vagyon nagy részének elköltésével. Ráadásul Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a szociális és családügyi bizottságban tartott meghallgatásán elismerte, hogy bár folyik az adatok feldolgozása, ebben a ciklusban biztosan nem végeznek az egyéni nyugdíjszámlák létrehozásával - jegyezte meg.

 

(MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.