Név szerint vezették be az előzetes regisztrációt
Nem hatott az ellenzéki össztűz, a kormánypártiak elfogadták az új választási szabályokat. Az Országgyűlés hétfőn név szerinti szavazással elfogadta a választási eljárási szabályok megváltoztatásáról szóló törvényt. Arra csak a fideszes és a KDNP-s képviselők voksoltak igennel.
Név szerint vezették be az előzetes regisztrációt

A következő parlamenti választásokon az állampolgárok csak úgy vehetnek részt, ha előtte regisztráltatják magukat. A Magyarországon lakó választók csak személyesen vagy elektronikus úton, míg a belföldi lakcímmel nem rendelkezők levélben is regisztrálhatnak. A választási névjegyzékbe vétel a választás napját megelőző tizenötödik napig kérelmezhető. A korábbi elképzelésekkel szemben a parlament úgy döntött: a jegyzőknek mégsem kell felkeresni 2013. szeptember 1. és december 31. között a választókat, hogy tájékoztassák őket az előzetes regisztrációról. A választópolgárokat a Nemzeti Választási Irodának kell tájékoztatnia. A tájékoztatás időpontját és módját miniszteri rendelet határozhatja meg. A mozgáskorlátozottak otthonukban is regisztrálhatnak.

 

Az egyéni képviselőjelölteknek ötszáz aláírást kell gyűjteni az induláshoz. Ajánlás olyan választópolgároktól is kérhető, akik nem regisztráltak. Lázár János miniszterelnökségi államtitkár javaslatára még hétfőn is módosultak a kampány szabályai. Annak ellenére, hogy az Országgyűlésben a kormánypártok két hete még azt támogatták, hogy a pártok a kereskedelmi médiában és az internetes hírportálokon se reklámozhassanak a választási kampányban, az lett a végleges verzió, hogy a nyomtatott sajtón és a közterületi reklámfelületeken kívül a hírportálokon is lehet politikai hirdetés.

 

A szavazáson Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos külföldi program miatt nem vett részt, és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes sem volt jelen, amikor szólították.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.