Népszava: Ötletroham 65 oldalon
A fideszes állításokkal ellentétben érdemben módosulhat a választási eljárási törvény, amelyhez 65 oldalnyi módosítást javasolt tegnap az alkotmányügyi bizottságnak a fideszes Papcsák Ferenc. Az egyesületek indulási lehetőségeit korlátoznák, illetve feliratkozás nélkül is lehetne jelöltet ajánlani. A jegyzőkre szinte megoldhatatlan feladat várhat.
Népszava: Ötletroham 65 oldalon

A szocialisták arcátlannak tartják, hogy a csomagról a bizottsági ülés előtt egy órával, sms-ben értesültek.

 

Alig fél nappal azután, hogy az Országgyűlés az Alkotmánybíróság által nem vizsgálható alaptörvénybe iktatta a választási feliratkozás részletszabályait, és lezárták a választási törvény részletes vitáját is, Papcsák Ferenc tegnap reggel merőben új választási elképzelésekkel állt elő. A fideszes politikus egy 65 oldalas, 227 pontos módosító csomagot nyújtott be a választási eljárási törvény tervezetéhez. Bár Papcsák az alkotmányügyi bizottság előtt azt mondta, néhány érdemi módosítás mellett 85-90 százalékban technikai pontosításról van szó, ez nem igaz. Az időzítés is érdekes, mivel a választási törvény részletes vitáját már lezárták, így a most javasolt változtatásokat - ha az alkotmányügyi bizottság elfogadja őket - már nem vitathatják meg a képviselők a plenáris ülésen, csak szavazni fognak róla.

 

Ami a konkrétumokat illeti: továbbra sem regisztrálhatnának levélben a választásokra a Magyarországon élők, de feliratkozás nélkül is lehetne jelöltet ajánlani. Módosulnának pécsi, kecskeméti, miskolci, szegedi, székesfehérvári, győri és debreceni választókörzetek határai - átírva a tavaly decemberben erről rendelkező választójogi törvényt. Átírnák a jelölő szervezet definícióját, korlátozva az egyesületek indulási lehetőségét. A parlamenti voksoláson csak pártok és az országos nemzetiségi önkormányzatok, az EP-választáson csak pártok, az önkormányzati választáson pedig pártok és - a szakszervezetek kivételével - egyesületek lehetnek jelölő szervezetek.

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.