Népszava: Nem számolnak: reménykednek
A kormány már csak bizakodik: bízik a gazdasági növekedésben és a fogyasztás beindulásában, de nem akar változtatni az elhibázott költségvetésen. Szakértők szerint a jelenlegi számokkal azonban elképzelhetetlen egy IMF-megállapodás, holott a kormány már nagyon piacra szeretne dobni egy devizakötvény-csomagot.
Népszava: Nem számolnak: reménykednek

A nemzetközi szervezetekkel szemben a kormány nem lát elcsúszást a büdzsében - erre utalt Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal tárgyaló magyar delegációt vezető tárca nélküli miniszter legutóbbi, a közszolgálati televíziónak adott interjújában. Varga úgy fogalmazott: "Én most nem látok olyan változást, amely indokolná azt, hogy hozzányúljunk magunktól ehhez a költségvetési számsorhoz." Márpedig a széleskörű piaci vélemény szerint 300-600 milliárd forintos kiigazításra van szükség a jövő évi költségvetésben.

 

Az adóbeszedés hatékonyságának javításától a kabinet 160 milliárd forinttal több bevételt vár, ám nem tett semmilyen intézkedéseket ennek érdekében - mutatott rá lapunknak Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője. A Költségvetési Tanács is kérdésekkel fordult ezzel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, amely korábbi intézkedésekkel indokolta a bevételi cél emelését. Varga Mihály pedig úgy fogalmazott: "Bízunk abban, hogy a nemzeti adóhatóság egy hatékonyabb adóbeszedéssel képes lesz beszedni az elvárt összeget".Hasonlóan bizakodó a kormány a fogyasztás beindulásával kapcsolatban is. Varga Mihály ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: "előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előtt-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni". A miniszter szerint attól, hogy valaki két évig nem vesz meg valamit, mégiscsak eljön majd az az idő, amikor lehet, hogy ezt meg kell tennie. "Azt gondolom, hogy az emberek két évig a válság okozta sokk és bizonytalanság miatt kivártak, de 2013-ban ez már változhat" - tette hozzá a miniszter. Az MSZP meglepetéssel fogadta, hogy az unortodox gazdaságtudomány részleteibe ezúttal nem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hanem Varga Mihály avatta be a nagyközönséget. A párt reagálásában úgy fogalmaz: "a legmerészebb rémálmainkban sem mertük volna gondolni, hogy a fellendülést a hűtőszekrények és a televíziók előbb-utóbb szükségszerűen bekövetkező amortizációjától várja majd a kormány".
 

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.