Népszava: Gúzsba köt a magas rezsi
A rezsistop ellenére az elmúlt két évben is emelkedtek a rezsiköltségek. Ráadásul a bankok után most a közműszektor profitjára is rátenné a kezét a kormány. Ez szakértők szerint a lakossági terhek növekedése mellett a szolgáltatások minőségének visszaesésével is járhat.
Népszava: Gúzsba köt a magas rezsi

Nemcsak hogy nem lesz gázáremelés, nem tűnik el a rezsibefagyasztás, hanem azon dolgozunk, hogy csökkentsük a rezsiköltségeket: csökkentjük a gáz vagy az elektromos szektorban működő cégek profitját - jelentette ki Orbán Viktor tegnap a közszolgálati rádióban. Azt is hozzátette, hogy nem fogják csökkenteni a bankok, az energiacégek és általában a monopolhelyzetben lévő vállalkozások adóját. A kormányfő azzal érvelt, hogy szerinte a létfenntartáshoz szükséges szolgáltatások nem arra valók, hogy valaki pénzt keressen. Úgy véli, a profitnak az energia termelőjénél kell lennie, de aki ezután ékelődik be a termelő és a fogyasztó közé, annál minimálisra kell csökkenteni a nyereséget.

 

A rezsistop ellenére az elmúlt két évben is emelkedtek a rezsiköltségek - mondta el lapunknak Vértes András. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke jelezte: ha ezektől a cégektől új adók formájában elveszik a profitjukat, akkor egy idő után nem lesznek képesek beruházásokra, és romlani fog a szolgáltatás minősége. A közgazdász szerint az sem megoldás, ha az állam megveszi ezeket a szolgáltatókat - ahogy teszi hamarosan az E.On-nal - hiszen a MÁV és a BKV példáján látjuk, hogy az állam nem minden esetben képes eredményesen működtetni a vállalatait. A szakember szerint sokkal inkább a versenyt kellene erősíteni a szektorban.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.