Népszava: Csak a Fidesz - kampányolhat
Döntött az Országgyűlés a választási eljárási törvényhez benyújtott módosító indítványokról, így nemcsak a választójogot, hanem a pártok közötti tisztességes versenyt is nyilvánvalóan korlátozza majd a Fidesz.
Népszava: Csak a Fidesz - kampányolhat

Teljesen felforgatta ugyanis az eredetileg tervezett kampányszabályokat tegnap a kormánytöbbség, így eldőlt, hogy a kampányidőszakot 50 napban határozzák meg, ami alatt a pártok - mint megírtuk - a plakátokon és szórólapokon kívül csak a nyomtatott sajtóban - az országos napi- és hetilapokban, időszaki kiadványokban és folyóiratokban -, a közszolgálati médiában, illetve a közösségi médiaszolgáltatóknál hirdethetnek. Ellenben a kereskedelmi médiumok és az internetes hírportálok mellett a körzeti, valamint a helyi médiaszolgáltatóknál, továbbá a mozikban sem szabad majd politikai hirdetéseket közzétenni.

 

A közmédia ingyen sugározza majd az országos listát állító pártok hirdetéseit, az erre felhasználható műsoridő a kampányidőszakban összesen nem lehet több 10 óránál, azt pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozná meg, hogy az egyes jelölőszervezetek hány alkalommal és milyen időtartamban jelenhetnek meg.Ezt a testületet a jelenlegi parlament, kétharmados többséggel választaná meg jövőre, 9 évre. Más médiumok, így például a nyomtatott lapok csak akkor közölhetnek fizetett politikai hirdetést, ha tarifáikat előre közzéteszik. A nyomtatott sajtóra egyébként is szigorú szabályok vonatkoznak majd, a NVB pedig akár 4,6 millió forintra is bírságolhatná a szabályszegő sajtótermékeket. Kampányszabályokból márpedig van bőven: a szavazás előtti két napban például politikai hirdetés egyáltalán és sehol sem lesz közölhető, tehát mégsem törlik el a kampánycsendet, ahogy ígérték. Közvélemény-kutatási eredményeket legkésőbb a szavazást megelőző nyolcadik napig lehet publikálni.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.