Népszava.hu: Kormányfői tévedések
Jelentős felkészületlenségről árulkodik Orbán Viktor választási regisztrációról tett rádiónyilatkozata. A kormányfő szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése miatt 3-400 ezer szavazó nem tud majd voksolni, ám ez nem igaz. Ráadásul Orbán összekeverte a külföldön tartózkodó magyarokat a határon túliakkal, holott az utóbbiakra biztosan számít a 2014-es választáson.
Népszava.hu: Kormányfői tévedések

Vélhetően sem az Ab határozatát, sem a saját maguk által alkotott szabályokat nem érti a kormányfő. Orbán Viktor szerint ugyanis "az Ab döntése miatt elveszítünk 3-400 ezer szavazót, mert a külföldön élők nem fognak tudni szavazni." A kormányfő ki is fejtette: "a Fidesznek volt egy világos elképzelése: miután Magyarország világnemzetté vált, sok lett a határon túli magyar. Vagy leszakították őket Magyarországról, vagy emigráltak a kommunizmus elől, vagy vendégmunkások lettek. Mi azt akartuk, hogy mindenki részt tudjon venni a választásokon. Ehhez kerestük az eszközöket, de erről vita volt, és az Ab nyitva hagyta ezt a dolgot."

 

Erről azonban szó sincs, a miniszterelnöknek tudnia kellene, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de külföldön élő választópolgároknak 2004 óta van lehetőségük arra, hogy kérjék felvételüket a külföldön szavazók névjegyzékébe, magyarán az általánosan kötelező regisztráció bevezetése nélkül is élhetnek választójogukkal. Aki külföldön vállal munkát, ezt jelezheti a tartózkodási helye szerinti külképviseleten, s ott biztosítják számára választójoga gyakorlását. Vagyis az előzetes regisztráció nem segítette volna elő az Orbán által megnevezett választók elérését, hiszen akik a külképviseleten nem jelentkeztek, azokat éppúgy csak hazai lakcímükön értesíthették volna a regisztrációs kötelezettségről, ahogyan azt eddig a kopogtatócédulákkal tették.

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.