Népszava.hu: 2014: válasszon, ha bír
A választási regisztráció bevezetése alkotmányos jogfosztás, amelyet a Fidesz "izzadságszagú, erőltetett legitimációs érvekkel" igyekszik igazolni - mondta a Népszavának a választási szakértő. A kormány által tervezett részletszabályok pedig csak súlyosbítanak a helyzeten, hiszen nemcsak a választójog gyakorlását, hanem már az előzetes regisztráció lehetőségét is korlátoznák.
Népszava.hu: 2014: válasszon, ha bír

Kiderült az is: várhatóan épp az egyeztetés kikerülése érdekében egyéni indítványként adják be a javaslatot. Gyakorlatilag már biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után szerepelni fog az előzetes feliratkozás rendszere a választási eljárásról szóló törvényben. Az utóbbiról szóló javaslatot azonban nem a kormány, hanem egy vagy több fideszes képviselő nyújtja be a parlamentnek - mondta el Navracsics Tibor. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Kossuth Rádióban ismerte el, hogy a jogalkotásra vonatkozó írott és íratlan szabályokat az őszi ülésszak elején ismét megsérti majd a Fidesz-KDNP, az egyéni képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslattal ugyanis megkerülik a társadalmi és szakmai egyeztetést. (Sarkalatos ügyekben kötelező lenne az egyeztetés - a szerk.)

 

Máig nem bocsátotta sem a nyilvánosság, sem az ellenzéki pártok rendelkezésére a Fidesz a szeptemberben nem csak benyújtandó, hanem elfogadni is tervezett választási eljárási törvényjavaslatot. Navracsics ugyanakkor arra a kérdésre, hogy a kormány kér-e majd előzetes normakontrollt az ügyben, a különböző jobboldali médiumokban megjelent információkat megerősítve azt mondta: ha ilyen döntés születik, akkor minden további nélkül. "Rajtam nem fog múlni" - jegyezte meg.

 

Információk szerint egyébként a Fideszben vannak, akik megfontolásra érdemesnek találják, hogy az Alkotmánybíróság előzetes vizsgálatát kérjék. Ha ugyanis az Ab átengedi a jogszabályt, a fideszes informátorok szerint azzal az ellenzéket elcsitítják, ha viszont nem, akkor az egész ügytől el lehet tekinteni, és a kormányfőnek sem kell visszakoznia. Nem mintha Orbánt különösen érdekelné egy-egy jogszabály alkotmányellenessége, elég csak a bírói kényszernyugdíjazás ügyére gondolni.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.
 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.