Népszava-vélemény: Reqviem a magyar tb-ért
Sajtóértesülések szerint az állami bürokrácia leépítésének keretén belül az Orbán-kormány felszámolná a nyugdíjbiztosítás igazgatási szerveit és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP).
Népszava-vélemény: Reqviem a magyar tb-ért

Az elmúlt napokban a hírt nem cáfolták, a kormány sokatmondóan hallgat. Ha ez a terv megvalósul, véget ér a magyar társadalombiztosítás több mint 120 éves története. Megszűnik a társadalom tagjainak közös kockázatvállalása alapján működő rendszer, melynek fenntartásához minden foglalkoztatónak és munkavállalónak (jogosultnak) nyugdíj- illetve egészségbiztosítási járulékfizetéssel kell hozzájárulnia.
 


A német vaskancellár, Bismarck még a szociáldemokrácia ellenében, a társadalombiztosítás megteremtésével gondolta gyengíteni a szakszervezetek érdekkérvényesítő képességét a XIX. század végén, nem sikerült neki. A magyar társadalombiztosítás történetében 1891 fordulópont volt, ekkor jelent meg az iparban dolgozók nagy csoportjainak kötelező biztosításáról szóló törvény. A társadalombiztosítás kiterjedése az elmúlt évszázadban sokat változott, de mindig a szociális biztonság alapintézménye maradt, még Rákosi Mátyás sem merte megszüntetni.

 

A teljes ítást a népszava.hu-n olvashatják.
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.