Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Népszabadság: Újabb Matolcsy-csomag jöhet

MSZP  ─   Hír  ─   2013. január 29. 11:51   ─   2022. október 19. 22:33

Népszabadság: Újabb Matolcsy-csomag jöhet
Új gazdaságpolitikai irányra van szükség Magyarországon a fenntartható költségvetési konszolidációhoz, a növekedés és a bizalom elősegítéséhez, a pénzügyi szektor rendbetételéhez és a strukturális reformok végrehajtásához – állapította meg az IMF magyarországi országlátogatását végző delegációja hétfői közleményében.Az IMF delegációja szerint a magyar gazdaság gyenge teljesítménye részben strukturális okokra vezethető vissza, de egyes gazdaságpolitikai intézkedések is hátráltatják a kilábalást. A jelenlegi kedvező külpiaci helyzet azonban jó alkalom lenne arra, hogy a magyar kormány végrehajtsa a szükséges intézkedéseket.

 

– Lényegében a tavaly nyáron tett megállapításaikat tartották fenn a nemzetközi szervezetek, mert úgy tapasztalták, hogy nem történt előrelépés az elmúlt fél évben, sőt bizonyos területeken épp az ellenkezője valósult meg annak, ami a korábbi jelentésben szerepelt – értesült a Népszabadság e tárgyalások egyik résztvevőjétől. A korábbi ajánlások közt szerepelt például, hogy a kormány fokozatosan szüntesse meg a szabályozott energiaárakat.

 

Az IMF és az Európai Bizottság küldöttsége az előző, még 2008 őszén kötött hitelprogramhoz kapcsolódó egyeztetések miatt járt itt, nem egy új hitelszerződés előkészítése miatt. Azért kapott mégis hangsúlyt a látogatás, mert a bizottság tapasztalatain múlhat, kikerülünk-e a túlzottdeficit-eljárás alól. Erről ugyan csak nyár elején lesz végleges döntés, de a mostani egyeztetések tanulsága beépül a döntés alapjául szolgáló jelentésekbe.

 

A cikk folytatását a nol.hu-n olvashatják el.