Népszabadság: Hideg zuhany Brüsszelből
Augusztus végén lesújtó híreket kapott Brüsszelből a kormány: az Európai Bizottság helyzetértékelése szerint Orbán Viktor kormánya mérhetetlenül optimista, nem kezeli a kockázatokat, a gazdaságot képtelen felpörgetni, és ha nem változtat, 2020-ra az államadósság a GDP 100 százalékára futhat fel.
Népszabadság: Hideg zuhany Brüsszelből

Újabb levél létezéséről számol be az Index: ezt Brüsszelben adták fel, s ebben az uniós szakértők foglalták össze aggályaikat a magyar gazdaság állapotáról és jövőjével kapcsolatban. Megállapították, hogy a magyar gazdaság állapota rosszabb, mint arra az Európai Bizottság számított, a magyar kormány túl optimista, és nem ismerte fel, milyen komoly költségvetési lépésekre van szükség. Ha ebbe az irányba megyünk tovább, 2020-ra az államadósság elérheti a GDP 100 százalékát.

 

A júliusi hiteltárgyalások összefoglalójaként értelmezhető levélben egyetlen szó sincs a nyugdíjak csökkentéséről, sem az ingatlanadóról vagy szja-emelésről, sőt, az uniós szakértők az alacsony jövedelműek adójának csökkentését szorgalmazzák. Az Orbán Viktor által a sárvári frakcióülésen ismertetett hitelfeltételek egy része tehát nemcsak az IMF-levélből, de az EU-levélből is hiányzik.  

 

Az uniós szakértők a hiteltárgyalások után számos pontban foglalták össze aggályaikat. Eszerint a magyar előrejelzés a GDP idei és 2013-as növekedésére nagyon optimista (0,1 és 1,6 százalék). Az export egyelőre támogatja a magyar növekedést, de valószínű, hogy csökkenni fog, a külföldi tőke beáramlása történelmi mélyponton van, a belső fogyasztás leállt, magas kamatozásúak az adósságok, és elveszett a befektetői bizalom. 

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.