Nem tett le Orbán a fizetős felsőoktatásról
A lázadó diákok elől kitért, de nem adta fel azt a tervét Orbán Viktor, hogy radikálisan csökkentse azoknak a számát, akik állami támogatással tanulhatnak a felsőoktatásban. A kormány kezében olyan fegyver van, amivel gyakorlatilag visszahozhatja a keretszámokat. A miniszterelnök kitart amellett, hogy hosszútávon csak az államnak fontos területeken támogatják majd a képzést.
Nem tett le Orbán a fizetős felsőoktatásról

A fideszesek úgy érzik, a diákokkal való csatából jól jöttek ki, a szigorítás pedig úgyis csak a választások után jön.

 

Elengedte, vagy ha úgy tetszik, kísérleti évnek tekinti a kormány a 2013-as felsőoktatási tanévet azok után, hogy a tavaly decemberben kezdődött hallgatói tiltakozások hatására gyökeresen át kellett írnia korábbi elképzeléseit - mondta az [origo]-nak több kormánypárti politikus.

 

A kormány eredetileg az államilag támogatott keretszámok drasztikus csökkentését tervezte: egy december elején nyilvánosságra került tervezet szerint a 2012-es 38 ezer helyett mindössze 10 ezren tanulhattak volna ingyen az egyetemeken (további 46 ezren pedig  részösztöndíjas helyre jelentkezhettek volna). A diákok december 10-én kezdődő tiltakozásukkal azonban kevesebb mint egy hét alatt meghátrálásra kényszerítették a kormányt: két nappal a második nagyobb tüntetés után már a keretszámok teljes eltörléséről és a majdnem mindenki számára ingyenes felsőoktatásról tett bejelentést a miniszterelnök.

 

A teljes cikk az [origo]-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.