Nem tágít a Fidesz
A Velencei Bizottság és az Európai Unió vizsgálatát kérik az alaptörvény tervezett, negyedik módosítása ügyében hazai jogvédő szervezetek. Miközben a civil és szakmai, valamint a nemzetközi közvéleményben egyre erősebb felháborodást keltenek a Fidesz-KDNP tervei, a kormánypártok minden fenntartás nélkül újabb pontokon átírták, így még tovább súlyosbították alaptörvény-módosító javaslatukat.
Nem tágít a Fidesz

Levélben fordult az Európa Tanács főtitkárához, illetve az Unió alapjogi biztosához az alaptörvény tervezett, negyedik módosítása ügyében a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért. A jogvédő szervezetek tájékoztatták Thorbjorn Jaglandot, Viviane Redinget és az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének jelentéstevőit arról, milyen súlyos veszélyeket rejt a magyar jogállamiságra a tervezett alkotmánymódosítás, és azt kérték, hogy a Velencei Bizottság véleményezze a tervezett változtatásokat, mert azok sértik a demokrácia és a jogállam értékeit. Az ET Parlamenti Közgyűlésének raportőreivel - magyarországi látogatásuk során - a jogvédők személyesen osztották meg fenntartásaikat a módosításokkal kapcsolatban. 

 

Így az ET hamarosan dönt arról, indokolt-e eljárást indítani hazánk ellen az Emberi Jogok Egyezményében foglalt kötelezettségek súlyos megsértése miatt.
A jogvédők szerint a tervezett változtatások épp ezért sértik az európai értékeket is, veszélyeztetik azok magyarországi érvényesülését, és ellentétesek hazánk uniós kötelezettségeivel. "A módosítások aláássák a jogállamot és az alkotmányosságot Magyarországon azzal, hogy tovább gyengítik az Alkotmánybíróságnak (Ab) a parlament fölötti kontrollját, valamint azzal, hogy ismételten és tömegesen az alaptörvényben rögzítenék azokat a szabályokat, amelyeket az Ab korábban alkotmányellenesnek, illetve az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétesnek talált". Emlékeztettek arra is: a módosítással nemcsak olyan szabályok kerülnének az alaptörvénybe, amelyek nem illeszkednek a mostani szövegéhez, hanem jelentősen csökkenne az alapvető jogok védelmi szintje is.

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.