Nem követni, hanem elkerülni próbálja Európa a magyar utat
Egyre büszkébben és magabiztosabban hangoztatják az Orbán-kormány tagjai, élen a miniszterelnökkel, hogy Európában példákkal jár az élen Magyarország a válság kezelését illetően, s számos ország tőlünk veszi át az unortodox megoldási módokat. Szakértők óva intenek az elbizakodottságtól.
Nem követni, hanem elkerülni próbálja Európa a magyar utat

Nemcsak azért, mert a magyarhoz hasonlónak tűnő megoldások valójában gyökeresen eltérnek a honi gyakorlattól, hanem azért is, mert gazdasági mutatóink enyhén szólva nem minősülnek követendőnek.
 


Terjedni kezdett a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban, mivel a héten Franciaország vezetett be a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, majd szerdán Szlovákia vetett ki szektorális különadókat - állította Giró-Szász András egy televíziós műsorban. A kormányszóvivő véleménye szerint "mára más országok is kezdik felismerni, hogy a 2008 előtti közgazdasági dogmák használhatatlanok a válságkezelésre, a korábbi szabályzórendszerek nem tudnak felszínen tartani országokat, ezért új megoldásokra van szükség." Korábban Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is nagy mellénnyel hangoztatta, hogy Európa példaként tekint ránk, s sorra átveszik tőlünk a "nem hagyományos" válságkezelési elemeket.

 

Szakértők ugyanakkor óva intenek az elbizakodottságtól. Egyrészt azért, mert az Orbán-kormányzat által példaként emlegetett, "tőlünk átvett külföldi megoldások" köszönőviszonyban sincsenek a magyar gyakorlattal. Másrészt azért, mert a recessziót, kiemelkedő munkanélküliséget, hatalmas inflációt mutató gazdasági adataink nem tekinthetők éppen követendőek. Vegyük sorra a dicsőséges magyar modelleket. 

 

A teljes cikket elolvashatják a népszava.hu-n.
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.