Nem fenntartható 2014 után a Fidesz rendszere
Van olyan menetrend, amelyet elfogadva versenyben dőlhet el, hogy ki lesz a jelenlegi kormánnyal szembenálló többség közös jelöltje - mondja Tóbiás József. Az MSZP frakcióigazgatója szerint egészséges demokráciában nincs azzal baj, ha többen versengenek a posztért.
Nem fenntartható 2014 után a Fidesz rendszere

Úgy véli, olyan jelöltre van szükség, akit nagyon sokan elfogadnak, a szocialistáknak ugyanis a kormány leváltásához nem csak a párt tagjait kell tudni megszólítani, hanem a jogállamiságban elkötelezett liberálisokat, konzervatívokat, meg azokat, akik politikai hovatartozástól függetlenül kiszámíthatóbb kormányzást szeretnének.

 

- Megvan a baloldal miniszterelnök-jelöltje?- A baloldalnak van olyan politikusa, a Magyar Szocialista Párt elnöke, aki már egyértelművé tette, ha felkérést kap, rendelkezik azzal a programmal, hogy a demokratikus ellenzék támogatóinak miniszterelnök-jelöltje tudjon lenni.- Bajnai Gordon is jelezte, hogy lenne miniszterelnök-jelölt.- Egészséges demokráciában azzal nincs baj, ha többen versengenek. A kérdés az, hogy milyen menetrend végén választják meg a közös jelöltet. Június 16-a után tárgyalunk a leendő szövetségesekkel. Magyarországon a többség elutasítja a jelenlegi kormányt és más irányt szeretne. Olyan világot, amelyikbe ő is beleérti magát és amelyikben, ha csak picit is, de mindig javul a helyzete.- Valóban tanult az elmúlt 20 évből a szocialista párt?- Szerintem az elmúlt 20 évben ez a párt változott a legtöbbet. Miközben Orbán Viktor a rendszerváltástól napjainkig személyében jeleníti meg a politikai kontinuitást. Ehhez képest az MSZP-t Nyers Rezsőtől Mesterházy Attiláig hét pártelnök vezette. Mi mindig változni fogunk. Ha a politika eltávolodik a társadalmi csoportoktól, akkor kizárólagosságra törekszik, bezárkózó lesz. A MSZP miután rendezte sorait, éppen abban a fázisában van, amikor a szövetségesekkel együtt nyit a társadalom felé.

 

Az interjú folytatását a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.