Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Nem csillapul a népharag

MSZP  ─   Hír  ─   2014. november 18. 09:24   ─   2022. október 19. 22:33

Nem csillapul a népharag
Túllépett a "népharag" az internetadón: az országszerte és külföldön is összegyűlt tüntetők a Közfelháborodás Napján a NAV korrupciós ügyei mellett lényegében az Orbán-kormány teljes politikája ellen emelték fel a szavukat. Az Országház előtt több tízezren gyűltek össze.Túllépett a "népharag" az internetadón: az országszerte és külföldön is összegyűlt tüntetők a Közfelháborodás Napján a NAV korrupciós ügyei mellett lényegében az Orbán-kormány teljes politikája ellen emelték fel a szavukat. Az Országház előtt több tízezren gyűltek össze.

 

Csaknem teljesen megtelt hétfő este a Kossuth tér, vagyis ismét több tízezer ember tüntetett az Orbán-kormány politikája ellen. A felfokozott hangulatú demonstráción szinte folyamatosan zúgott a "Mocskos Fidesz!" és a "Viktátor!" rigmus, felváltva az "Orbán takarodj!" skandálásával. A transzparenseken a "Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok", "A nép a korrupció ellen, ennyit a kétharmadról" feliratok voltak olvashatók, ezen kívül több tábla is utalt a NAV elnökének, Vida Ildikónak az Egyesült Államokból való kitiltására. A tiltakozás délután hat órakor kezdődött és hivatalosan fél nyolc előtt véget ért, bár utána, a nagy rendőri készültség ellenére, néhányan megbontották a parlament főbejáratánál a kordont, miközben azt kiabálták: "Hazaárulók!".

 

Egy nőt kiemeltek a rendőrök a tömegből, Ő rosszul lett, mentőorvos érkezett hozzá a helyszínre. A tüntetők "kemény magja" vizes palackokkal dobálta meg a rohamrendőröket, miközben megpróbálták kiszorítani őket a Kossuth térről. 

 

A tüntetésen felszólalt az áfacsalási botrányt kirobbantó, volt NAV-ellenőr, Horváth András, aki úgy fogalmazott: Orbán Viktor kormányfő lehetővé tette, hogy nyomokat tüntessenek el az adóhatóságnál. A volt adóellenőr szerint a miniszterelnöknek már rég fel kellett volna függesztenie a NAV vezetését, kinevezni egy biztost, és rá kellett volna tennie a kezét a dokumentumokra. Horváth szerint a politikusok ügyével külön foglalkozó korrupciós hivatal szükséges, akár részben EU-s irányítás alatt. Beszédet tartott Karancsi Tibor is, a '90-es évekbeli olajbotrány kirobbantója, aki egy korrupcióellenes civil szövetség létrehozását javasolta. Egy középiskolai tanárnő pedig a tervezett oktatási változásokat kritizálta, például a gimnáziumi férőhelyek csökkentését.

 

A Parlament előtti tüntetés alatt éppen az adótörvények vitája zajlott az Országgyűlésben, amelyen kormánypárti képviselők alig jelentek meg. A demonstráció kezdetén az MSZP-frakció irodájának ablakába kitűzték az Európai Unió zászlaját, ami hangos ovációt váltott ki a tömegből.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.