Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Nem volt 80 ezres tömeg, de így is 23-án volt az elmúlt időszak legnagyobb oktatási tüntetése

Magyarország  ─   Hír  ─   2022. október 24. 18:33   ─   2022. október 26. 18:36

Nem volt 80 ezres tömeg, de így is 23-án volt az elmúlt időszak legnagyobb oktatási tüntetése
A hivatalos kommunikáció szerint 80 ezres tömeg tüntetett október 23-án a Műegyetem rakparton az oktatásban fellelhető rendszerszintű problémák ellen.A kormánymédia elsősorban azt próbálta hangsúlyozni, hogy az ellenzéki politikusok (köztük is legfőképp Gyurcsány Ferenc és a DK) rátelepedtek a tüntetésre, de volt, aki a tüntetésen résztvevők létszámát is megkérdőjelezte. Deák Dániel, a XXI. Század intézet elemzője klasszikus fogással élt, és még a tüntetés előtti gyülekező idején jegyezte meg:

    “16 órakor (kezdés időpontja) már minden a választók által elutasított baloldali párt politikusa kint van, de az érdeklődés jól láthatóan elmarad az október eleji tüntetéstől.”

Fekete-Győr András, a Momentum politikusa reagált is erre a posztra, mondván, Deák “[n]em a számok embere, na.”
 

A szervezők 80 ezer fős tömeget becsültek, ez a szám hangzott el a színpadon, amit a média is átvett a tudósításokban.

A rendelkezésünkre álló fotók és videók alapján igyekeztünk megbecsülni, hogy tulajdonképpen hányan lehettek a demonstráción.

Az október 23-i tüntetésen a tömeg a Kálvin tértől vonult át a Műegyetem rakpartra. A teljes tömegről (amelynek az eleje már a rakparton áll, a vége pedig még a Szabadság hídon vonul), a 444-es Németh Dániel készített drónfelvételt (17:35-17:37 között).

 

Itt olvassa tovább!