Négymillióan szegénységben
Aki egyedül él, annak legalább 85 ezer 960 forintra, míg a kétgyermekes családoknak 250 ezer forintra van szükségük ahhoz, hogy az alapvető dolgokat kifizessék. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, a 2012-es létminimumra vonatkozó adataiból. A minimálbér nettó összege 25 ezer forinttal marad el az egyedülélőkre vonatkozó adattól.
Négymillióan szegénységben

Az MSZP üdvözölte a KSH publikációját, amelyből kiderül, hogy több, mint négymillióan élnek az egy főre jutó létminimum alatt.

 

Több mint négymillióan élnek az egy főre jutó létminimum alatt. Így reagált az MSZP arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzétette: tavaly 85 ezer 960 forint volt a létminimum egy egyszemélyes háztartásban. Korózs Lajos szocialista szakpolitikus kijelentette, ha egy két gyermeket nevelő család megélhetéséhez 250 ezer forint - pontosan 249 ezer 284 - szükséges havonta, "mindenki eldöntheti, hány magyar család rendelkezik ekkora nettó jövedelemmel". Megjegyezte azt is, üdvözli, hogy a statisztikai hivatal végre publikálta a hetek óta meglévő adatokat, amit szerinte eddig "a kormányzati kommunikációs gépezet" nem engedett. Ezt azzal magyarázta, hogy "az adatok sehogy sem férnek bele a fideszes sikerpropaganda győzelmi jelentéseibe". Korózs korábban azt is kijelentette, ma már mindenki tudja, a második világháború óta nem volt a maihoz mérhető szegénység. Csaknem félmillió ember nem tud naponta háromszor étkezni, és gyermekek százezrei éheznek.

 

A kormány nem kommentálta az adatokat, bár a napokban a köztévé Ma reggel című műsorában Hoppál Péter egyebek között arról beszélt, kizárólag az első és a második Orbán-kormány tett "érdemi lépéseket a szegénység elleni küzdelemben, munkához juttatta az állástalanokat, és jelentősen emelte a minimálbért".
A KSH 1991 óta közli évente a számított létminimum értéket. Meghatározásuk szerint ez egy olyan összeg, amely biztosítja a háztartásokban élőknek a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom adott fejlettségi szintjén alapvetőnek minősülő - szükségletek kielégítését. Azok, akik minimálbérért dolgoznak, több mint 25 ezer forinttal maradtak el az egy ember megélhetéséhez szükséges összegtől, tavaly ugyanis a legkisebb bér nettó összege 60 ezer 915 forint volt. Ez ma sem sokkal több, mintegy 64 ezer forint. Eközben a kormány propagandája szerint 98 ezerre emelték a minimálbért, ám ők minden esetben a bruttó összeget említik. A szakmunkás minimálbér nettója 70 ezer 740 forint, tehát ez több, mint 15 ezer forinttal maradt el a létminimum összegétől.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.