MSZP: Tiltakozó aláírásgyűjtést indítanak
Aláírásgyűjtést kezdeményez az MSZP; többek között a regisztrációhoz kötött választójog, a földbérleti pályázatokon tapasztalt visszásságok és az egészségügyet is érintő forráskivonás miatt döntöttek az akció mellett.
MSZP: Tiltakozó aláírásgyűjtést indítanak

Nem lehet 2014-ig várni, ezért öt olyan kérdésben kezd aláírásgyűjtésbe az MSZP, amelyek "a fülkeforradalmi rendszer részeként deformálják az életünket" - mondta lapunknak Kiss Péter. A Baloldali Tömörülés Platform elnöke kijelentette: amit lehet, most kell megakadályozni. Szerinte már a kormány is látja, hogy a választójog korlátozásával kapcsolatos kritikák nemcsak néhány szakértőhöz kapcsolódnak, hanem éppen a választók tiltakozását váltották ki. Emiatt szerinte a Fideszen belül is vita alakult ki. Kiss Péter megjegyezte: azt nem gondolják, hogy az aláírásgyűjtés hatására a "Fidesz egyik pillanatról a másikra jó útra tér", de arra számítanak, hogy a jogos kritika megfogalmazásával létrejön a társadalmi akarat arra, hogy ne csak ez a program, hanem a fülkeforradalmi rendszer is megváltozzon. A szocialisták nemcsak a baloldaliak, vagy a liberálisok aláírására számítanak, hanem pártállástól függetlenül mindenkiére, "aki normális országban szeretne élni".

 

Arra nem tudott válaszolni Kiss Péter, hogy pontosan mikor kezdődik az akció, egyelőre annyit mondott, hogy hamarosan. A részletekről az MSZP vezető testülete dönt, mondta, hozzátéve: az ötletgazda Baloldali Tömörülés tanácskozásán részt vett Mesterházy Attila pártelnök is, aki támogatta a kezdeményezést.


A párt Baloldali Tömörülés Platformja közleményében azt írta, megdöbbenéssel figyelik a választási eljárásról, az elő-regisztrációról szóló vitát. Országos tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményeznek, mert - mint fogalmaztak -, a Fidesz arra készül, hogy elvegye a Magyarországon lakó állampolgárok választójogát. Olyan jogfosztás lenne ez, amely egyre távolabb viszi hazánkat a demokratikus világ alapértékeitől. A platform álláspontja szerint az antidemokratikus visszarendezés, egy meghaladottnak hitt tekintélyuralmi rendszer kiépítése kormányzásuk első napjaitól tart, "s nincs kétségünk a felől, hogy ez lesz a jogfosztások utolsó lépése".

 

A teljes cikket a Népszava.hu-n olvashatják.
 
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.