MSZP: tehernövekedést hozhatnak a bejelentett intézkedések
Az MSZP-kormány kedvezőbb szabályokat hozott a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű csoportok foglalkoztatása érdekében azoknál, amiket Orbán Viktor a munkahelyvédelmi terv részeként bejelentett - mondta a szocialisták szóvivője kedden az MTI-nek.
MSZP: tehernövekedést hozhatnak a bejelentett intézkedések

Török Zsolt kifejtette, a miniszterelnök olyan járulékkedvezményeket ígért hétfőn a parlamentben a 25 éven aluliakat és az 55 éven felülieket foglalkoztatóknak, amelyeknél a szocialista kormány idején bevezetett Start-kártyacsalád nagyobb előnyt biztosított. Példaként hozta, hogy pályakezdőknél a Start-kártyával 63 százalékos járulékkedvezményt lehetett elérni, ezzel szemben az Orbán-kormány a felére csökkenti az utánuk fizetendő járulékot.

 

A szóvivő szerint visszalépés az is, hogy amíg a Start extra kártyát az ötven éven felüliek igényelhették, most csak az 55 éven felüliek foglalkoztatását segítik kedvezményekkel.
Az MSZP-s politikus azt mondta: a legfeljebb hatmillió forint bevételű kis és közepes vállalkozásoknál akár tehernövekedést is jelenthet az intézkedéscsomag, miután a több terhet kiváltó, választható új adó mértéke főállású kisadózóknál havi 50 ezer forint lesz, és sok közülük ennél kevesebbet fizetett eddig.

 

Török Zsolt közölte, egyetértenek a járulékcsökkentés szükségességével, sőt két éve sürgetik annak végrehajtását, de véleményük szerint ennek ki kell egészülnie a progresszív személyi jövedelemadó visszaállításával. Hozzátette: a foglalkoztatás bővítéséhez nélkülözhetetlen a befektetői bizalom visszaszerzése is, ehhez azonban kiszámítható kormányzati kül- és gazdaságpolitikára lenne szükség.

 

Kitért arra is, hogy "a Fidesz védelmi stratégiái általában a meghirdetettel ellentétes irányt vesznek", a nyugdíjvédelem például hárommillió ember magánpénztári megtakarításainak államosítását jelentette, így félő, hogy a munkahelyek megvédése is a munkanélküliek számának növekedését jelenti majd.

 

 Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor a parlamentben - a kohéziós támogatások felfüggesztéséről szóló uniós döntés visszavonására utalva - azt mondta, Magyarországnak papírja van arról, hogy sikeres, a szocialisták szóvivője úgy fogalmazott: papírok egyelőre inkább csak azt támasztja alá, hogy a Közgép Zrt. sikeres, az építőipari vállalat ugyanis - egyedül vagy konzorciumban - négyszázmilliárd forint értékű közbeszerzésekhez jutott hozzá az elmúlt években.
 
 

(MTI)

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.