MSZP: tandíj- és röghözkötöttség-mentes felsőoktatást!
Válságközeli állapotban van a felsőoktatás Magyarországon, állapította meg Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője Pécsett, azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amit a párt parlamenti frakciójának kihelyezett ülése után tartottak a szocialisták.
MSZP: tandíj- és röghözkötöttség-mentes felsőoktatást!

Az MSZP politikusai két napon át tucatnyi baranyai településen tartottak fórumokat, eközben a frakció megvitatta a kormány rezsicsökkentési törekvéseit, valamint a köz- és a felsőoktatás helyzetét. Utóbbi kapcsán Hiller, mint az MSZP oktatási kabinetjének vezetője elmondta, hogy a Fidesz-kormány – az önfinanszírozó felsőoktatás hamis álmát építve – 2010 óta összesen 60 milliárdot vont el az egyetemektől. Így a korábbinál lényegesen kevesebb fiatal drágábban tanulhat egyetemeinken. A párt egyébként nem veti el a diákhitel gondolatát, de azt a konstrukciót, amit a Fidesz-kormány kidogozott, elfogadhatatlannak tartják a szocialisták, hiszen azzal a hallgatókat adócsapdába csalják. Hogy mennyire vállalhatatlan ez a hitel, azt az is bizonyítja, mondta Hiller, hogy 70 ezer hallgatóból 4 ezer vette igénybe.

 

A politikus hozzátette: a szocialisták ellenzik az egyetemi tandíj minden formáját, és nem értenek egyet azzal, hogy a hallgatókat szerződéssel tartsák itthon a diploma után. Ha az MSZP a következő választás után kormányt alakíthat, akkor a röghözkötöttség intézményét „kidobják az ablakon”. Hiller felkérést kapott a frakciótól arra, hogy civil szervezetek szakembereit bevonva dolgozza ki a tandíj- és röghözkötöttség-mentes felsőoktatás koncepcióját és finanszírozhatóságát.

 

A cikk folytatását a nol.hu-n olvashatják el.

 

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.