MSZP:Nem a családi vállalkozásokat segítik a földbérletpályázaton
Nem igaz, hogy a kormány a családi vállalkozásokat és az állattartó gazdálkodásokat akarja megerősíteni a földbérletpályázatokkal - mondta el Gőgös Zoltán.
MSZP:Nem a családi vállalkozásokat segítik a földbérletpályázaton

A politikus, korábbi agrárállamtitkár ezzel a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményére reagált. A tárca pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tavaly októberben 65 ezer hektár állami tulajdonú termőföldet jelöltek ki haszonbérleti pályázatra, amelyből eddig 35 ezer hektárt hirdetettek meg, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) április végéig 16 ezer hektár haszonbérbe adásáról kötött szerződést, összesen 426 pályázóval. Hozzátették: noha egy kormány sem hirdetett még meg ennyi földterületet, "a pályázat vesztesei, illetve a politikai haszonlesők megpróbálják lejáratni az eljárást".


Gőgös Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta: nem igaz az a közleményben megfogalmazott állítás, hogy a pályáztatás fő célja a kis és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodások megerősítése, illetve hogy az NFA "a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe", a meghirdetett földterületek pedig átlagosan 25 hektárosak.


Mészáros Lőrinc, az Orbán Viktor által alapított felcsúti futballakadémia elnöke és családja 1250 hektár, Flier János, a felcsúti Fidesz-elnök férje 300 hektár, Kiss Árpád kápolnásnyéki építőipari vállalkozó - Farkas Imre földügyekért felelős államtitkár szomszédja - 280 hektár, Nagy Péter, a pályázatokat kiíró földalap elnökhelyettesének unokaöccse 120 hektár földet nyert el Fejér megyében - sorolta az MSZP-s politikus, megjegyezve: "ezeknek az embereknek a zöme nyáron esetleg a Bahamákról irányítja a betakarítási munkákat".


Gőgös Zoltán azt is mondta: a földbérletpályázatok ügyéből mára olyan botrány kerekedett, "ahonnan nincs visszaút", az összes már megkötött szerződést fel kell bontani. (MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.