MSZP: Matolcsy György nevetséges közszereplő
Az MSZP szerint a miniszterelnök által jegybankelnöknek jelölt Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és egy nevetséges közszereplő, Varga Mihály pedig csak "ügyvezető" gazdasági miniszter lesz a kormányban, így az ellenzéki párt egyikük kinevezését sem támogatja a gazdasági bizottság pénteki ülésén - jelentette ki a testület ülése előtt Tukacs István újságíróknak.
MSZP: Matolcsy György nevetséges közszereplő

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

 

Tukacs István pénteken úgy fogalmazott: Matolcsy György volt az, akinek a minisztersége alatt a magyar gazdaság recesszióba fordult, a neve összefonódott a kapkodó költségvetési politikával, a túladóztatással, a megszorításokkal, a nyugdíjkassza elrablásával és számtalan olyan intézkedéssel, amelynek szakmai, közgazdasági alapja nem volt.

 

Az MSZP szerint Matolcsy György produkciója gazdasági miniszterként nem súlyos, hanem "szánalmas", hiszen a magyar gazdaság teljesítménye jelenleg a 2006-os szinten áll, a fogyasztás a 2003-as, a beruházások pedig a 2000-es szintre csökkentek, vagyis Matolcsy Györgynek "sikerült a gazdaságot a nullára hűtenie".

 

Emellett a szocialisták szerint Matolcsy nevetséges közszereplő, hiszen ő volt az, aki "a keserves magyar valóság mellett tündérmesét álmodott, ötletszerű gazdaságpolitikai ügyeket képes volt unortodox módszerként tálalni, és aki piros pöttyöt képzelt az újszülöttek fenekére" - mondta Tukacs István.

 

Az MSZP álláspontja szerint tehát Matolcsy Györgyön sem a szakmaiságot, sem a tekintélyt nem lehet számon kérni. "Attól, hogy az udvari bolond eldobja a csörgős sipkáját, még nem lesz belőle aranykulcsos kamarás" - fogalmazott Tukacs István.

 

Hozzátette: szerinte Varga Mihály csak ügyvezető gazdasági miniszter lesz a kormányban, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök pénteken nyilvánvalóvá tette, hogy a gazdasági miniszter mozgástere nulla, mivel nincs más útja, mint az eddigi gazdaságpolitika továbbvitele.

 

Az MSZP felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy ne tegyen kárt az MNB-ben és a monetáris politikában, valamint óvja meg a jegybank függetlenségét. Ismertette: Orbán Viktor a pénteki interjúban meghatározta azt is, hogy mi a dolga Matolcsy Györgynek az MNB élén: a kormányfő azt várja az MNB-től, hogy feladva önállóságát és függetlenségét a kormány gazdaságpolitikájának alárendelten cselekedjen. Ez példátlan a jegybank történetében - véli az MSZP.

 

(MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.