MSZP: Hoffmann Rózsa beismerte kudarcát
A szocialista Hiller István szerint a kormány döntése a felsőoktatási férőhelyek átcsoportosításáról az új felsőoktatási törvény által bevezetett részösztöndíjas képzési forma kudarcának beismerése.
MSZP: Hoffmann Rózsa beismerte kudarcát

Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a bejelentésnek az az oka, hogy az új felsőoktatási törvény által bevezetett részösztöndíjas képzési forma a jelentkezések alapján teljes csődöt mondott. Erre a formára nem volt elég jelentkező, mert fizetni is kellett volna érte és a röghöz kötési dokumentumot is alá kellett volna írni, így szinte senki sem választotta - fejtette ki, hozzátéve: ennek eredményeképp sok ezer hallgatói férőhely maradt volna betöltetlen. Hiller István szerint a döntés ennek a kudarcnak a beismerése. 

 

A beismerés kellemetlen az oktatási kormányzatnak, de jó a felvételizőknek, mert így legalább nem marad kihasználatlan férőhely, bár a menet közben megváltoztatott szabályok felvethetnek még aggályokat - jegyezte meg Hiller István. Kitért arra is, hogy az állami támogatás radikális csökkentése és a rosszul kidolgozott felvételiférőhely-kiosztás egyszerre okozza a mostani problémát.  

 

A Demokratikus Koalíció - szintén közleményben - a bukás beismerésének minősítette a bejelentést, miszerint növelik az államilag finanszírozott egyetemi férőhelyeket.

 

Hoffmann Rózsa a keddi kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben induló tanévben. Az oktatási államtitkár elmondta: az idei jelentkezési adatok feldolgozása után döntöttek úgy, hogy ennyi férőhelyet átcsoportosítanak az eredetileg részösztöndíjas helyektől. A felsőfokú szakképzésen, alapképzésen, illetve egységes, osztatlan képzésen így 34.087 helyett 39.087-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben térítésmentesen. 

 

(MTI)

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.