MSZP: hatszázmilliárdos megszorítást hajt végre a kormány
Az MSZP szerint további életminőség-romlást okoznak az embereknek a jövő évi költségvetés tervezetébe foglalt új adók és adóemelések.
MSZP: hatszázmilliárdos megszorítást hajt végre a kormány

Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: jövőre hat új adó sújtja majd az embereket és a vállalkozásokat. Kiemelte, hogy a telefonadó és a pénzügyi tranzakciós illeték szinte mindenkire terhet rak, mivel a távközlési cégek és a bankok áthárítják azokat az emberekre.

 

Az átlagos keresetűeket sújtja, hogy a személyi jövedelemadó kiszámításánál az ígéretekkel szemben fennmarad az úgynevezett félszuperbruttó, a biztosítási adó pedig nehéz helyzetbe sodorja a gépjármű-tulajdonosokat és mindenkit, akinek van lakásbiztosítása - jelentette ki.

 

Az MSZP-s politikus kifogásolta a "Robin Hood-adó" kiterjesztését a víz- és csatornaszolgáltatókra, valamint a települési hulladékkezelőkre, mondván, hogy ez a teher végső soron ismét a háztartásokra rakódik. Az elektronikus útdíjról is úgy foglalt állást, hogy bár a fuvarozókat sújtja, az ebből következő áremelést a vásárlók fogják megfizetni.

 

A szocialista képviselő szerint mindezekkel a kormány újabb, mintegy hatszázmilliárd forintos megszorítást hajt végre, ennek következtében tovább nő majd a létminimum alatt élők száma és a munkanélküliség is, egy kétgyermekes család átlagos havi jövedelme pedig csökken.

 

A költségvetési tervek közül Szekeres Imre bírálta a gyógyszerek támogatásának a csökkentését és azt is, hogy az állam kivonul a kutatásfejlesztésből.

 

Kitért arra, hogy a kormány idén stagnáló, jövőre 1,6 százalékkal növekvő GDP-re számít, azonban szakértők, köztük a Költségvetési Tanács szerint ez is bizonytalan, a növekedési kockázatok miatt alternatív makrogazdasági pályát kellene készíteni.

 

Az Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikai teljesítményéről szólva azt mondta, leálltak a beruházások, befagyott a hitelezés, nőtt a munkanélküliség, a vártnál nagyobb az infláció, az egykulcsos szja és a társasági adó csökkentése eredménytelennek bizonyult, miközben az adóterhelés GDP-arányosan 38 százalékra nőtt, jövőre pedig eléri a negyvenet.

 

A büdzsére vonatkozó kormányzati terveket megalapozatlannak, a javaslatot humbugnak, kamuköltségvetésnek nevezte, mondván, nem számol az idei gazdasági mutatókkal, eddig példátlan módon hiányoznak mögüle a bevételeket megalapozó adótörvények, illetve nem tartalmazza a közfeladatok ellátására és finanszírozására vonatkozó elképzeléseket sem.

 

Ezért - fűzte hozzá Szekeres Imre - az MSZP a tavalyi évhez hasonlóan idén is alternatív költségvetést és adótörvényeket terjeszt majd az Országgyűlés elé.

 

(MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.